IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля двугодишни или тригодишни кредити за банките

Целта на безпрецедентната мярка е да освободи блокирания междубанков паричен пазар и да облекчи банките при покупка на ДЦК

18:17 | 24.11.11 г. 2
ЕЦБ обмисля двугодишни или тригодишни кредити за банките

ЕЦБ за първи път въведе търгове с извънредна продължителност за 12-месечна ликвидност през юни 2009 г.

През миналия месец тя поднови предложенията си да кредитира банките с едногодишно финансиране в рамките на два аукциона – за 12-месечно през октомври и за 13-месечно през декември.

Предложението обаче се прие хладно, което предполага, че може би допълнителната ликвидност няма да реши проблема с блокирания пазар на междубанкови кредити.

Банките вероятно отделят и повече средства за покриване на евентуални загуби по вложенията си в държавни облигации на проблемните страни от еврозоната.

Международните изисквания, които налагат повишаване на капиталовата адекватност, също изострят проблема. Тази нервност пролича най-ярко във вторник, когато търсенето на финансиране от ЕЦБ от страна на банки от еврозоната достигна двугодишен връх, показвайки, че за много институции банката остава единствен източник на кредитиране.

По-рано през седмицата членът на Управителния съвет на ЕЦБ Люк Кун заяви, че регулаторът трябва да е сигурен, че банките вземат под внимание рисковете по държавните облигации, които притежават, като по този начин засили натиска върху тях за отделяне на допълнителен капитал за покриването на подобни загуби.

Предлагайки на банките ликвидност за извънредно дългия период от 2 или 3 години, ЕЦБ би могла да помогне за връщане на доверието към тях и да внесе успокоение на тресящите се пазари на държавни облигации.

„До известна степен това, че се подобрява положението на банките означава, че се подобрява положението за големите потенциални купувачи на държавни облигации“, заяви банкер. „Те ще знаят, че могат да се рефинансират чрез ЕЦБ“, добави той.

Високопоставен служител на европейска банка, пожелал да остане анонимен, посочи, че одобрява удължаването на срока за кредитиране. „В момента има 13-месечно кредитиране и ако можем да стигнем до 24 месеца, ще бъде по-добре. 36 месеца ще бъде още по-добре, но тогава сме на границата на средносрочното финансиране“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Абе тези *** ли са, или не четат банкови отчети?! Всички големи европейски банки са продавали набедени облигации в последно тримесечие, и не само. Те си имат ликвидност (повечето са изпълнили годишните си цели за финансиране още през първите 9 месеца) и не искат допълнителни пари за да правят пачка от поемането на риск да купят облигации вместо ЕЦБ, при положение че ги тормозят с изискания за капитал които им сваля конкурентността спрямо останалите големи банки и не само че не се гарантират на евро ниво тези дългове, ами на всичкото отгоре някакви играчи с подкрепата на едни агенции решават колко трябва да запишеш че струват в края на тримесечието.. Пълен ***, но все ще проумеят и официално какъв е проблема и ще го решат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Това вече е начина да се осигури пазар за ментарските ДЦК , ментаризация която става политика на ЕЦБ..много хубава банка. Важното е че тези които имат достъп до ментарския пазар , ще лапат пари и ще си ги харчат за китайски и германски стоки , да не вземе да им спре експанзията случайно. А какво ще правят банките след 3 години , срока ще се удължи на 72 месеца сигурно и така докато се стигне до хиляди и милиони месеци , а стойността на еврото ще се покачва на валутния пазар за да се превърне в един голям балон и да можем всички да литнем някога с него.Тези хора са невменяеми , продължават да държат икономиките в депресия и изобретяват невероятно начини за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още