IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка: Имаме последен шанс да останем в еврозоната

От август централната банка е осигурявала извънредно финансиране на кредитни институции, за да компенсира изтеглените вложения

16:21 | 23.11.11 г. 5
Гръцката централна банка: Имаме последен шанс да останем в еврозоната

Крайните изразни средства, използвани от гръцката централна банка, отразяват високото ниво на залога, заявява Джонатан Лойнис, старши икономист за Европа в Capital Economics. „Те отразяват нарастващото одобрение на част от институциите и политиците, че държави като Гърция може да изоставят общата валута“, добави той.

От централната банка предупреждават също, че гръцките банки се нуждаят спешно от стабилизиране на капиталовата си база и че е необходима „значителна“ рекапитализация на банковата система.

Оттам съобщават, че от август тази година са осигурявали „извънредно финансиране“ на кредитни институции, за да компенсират изтеглянето на вложенията.

Сега Гърция трябва да генерира излишъци и да ускори икономическото възстановяване, за да се измъкне от кризата, смятат банковите експерти.

През тази година Гърция 5 пъти преразглеждаше бюджетните си цели, като вследствие на това целта за бюджетния дефицит се повиши до 9% от БВП спрямо предварително планираните 7,3% от БВП.

През последните месеци бяха въвеждани и допълнителни мерки на строги икономии, включително средносрочна програма за понижаване на бюджетния дефицит до 2015 г. с 26 млрд. евро.

Страната планира да набере и 50 млрд. евро от приватизация на държавни активи, но през този месец бе съобщено, че за 2011 г. по тази програма приходите ще бъдат евра 1,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
knbizz
преди 12 години
Интересно последен шанс за какво? Да слуша завинаги заповеди от Берлин. Или да бъде разпродадена на части. Монетарната политика на Меркел е основния проблем на Гърция, защото монетарната политика на Еврото не отговаря на икономиката на Гърция. Ако Гърция излезе от еврото ще се оправи. От това се страхува Меркел, да не би Гърция да излезе от еврото, не и пука за гърците. Затова няма да допусне излизане от примката на врата на Гърция. Иначе германските и френски банки в Гърция ще фалират, Германия ще пострада и Гърция ще се измъкне, както го направи Исландия (с няколко банкера в затвора).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Последен шанс???...не, няма, вече НЯМА, аут сте, не ви се вярва???...ще повярвате...и още как ще повярвате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Ma тея се *** до ушите и условия поставят.Ми да ги оставят да не им дават пари и да се оправят сами щом много им знаят устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
wenci
преди 12 години
Гръцката централна банка: ...."да избегне мъчително влачене от няколко десетилетия".Сякаш е казано за България, само дето Гърция се е влачила по мед и масло..до дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Хахахах,с лъжите се свърши. Меркел на дадени обещания от грък пари не дава.Или подписват всичките дружно или айде бегом към дъното.Мисля си даже, че Меркел така ще ги засили. задето я излъгаха, че ще ни подминат в мизерията като бясно куче бягащо от тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още