IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия коригира надолу икономическата си прогноза за 2012 г.

Заради продължаващата дългова криза в Европа и МВФ намали прогнозите си за икономиката на скандинавската страна

23:07 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Норвегия коригира надолу икономическата си прогноза за 2012 г.

„Правителството ще намали своята прогноза за развитието на икономиката“, заяви норвежкият премиер Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Той обаче не поясни в каква степен ще бъде корекцията и кога ще бъде направена тя. Официално кабинетът в Осло предвижда за 2012 г. ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,1% след 2,8% през тази година, без в тези цифри да се включват приходите от нефтената индустрия и корабоплаването.

Международният валутен фонд (МВФ) вече понижи прогнозата си за норвежкия БВП. За тази и следващата година институцията очаква ръст на БВП от 2,5%, след като преди това прогнозата беше за растеж между 2,5 и 3%.

МВФ очаква, че проблемите в еврозоната, ниските цени на петрола и затрудненията на междубанковия пазар ще спънат развитието на икономиката.

Президентът на централната банка Ойстин Олсен също предвижда влошаване на икономиката на страната, но засега е предпазлив и не излиза с конкретни цифри. На 14-и декември банката трябва да оповести решението си за основния лихвен процент, който в момента е 2,25%.

Богатата на петрол страна не е член на Европейския съюз. Силно експортно ориентираната й индустрия обаче е много зависима от търсенето в членките от ЕС. Заради нарастващото търсене на петрол страната с 4,9 млн. население почти не пострада от финансовата криза, отбелязва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още