IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха на червено

Технологичните стойности пък са с най-големи загуби – до 2,23%

19:38 | 22.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на слабата търговия на Wall Street най-важите европейски борси приключиха сесиите си във вторник с масивни разпродажби, предаде Ройтерс. Акциите в Европа поевтиняха за четвърта поредна сесия, след като рекордните лихви по испанските облигации - най-високите от 14 години - показаха, че инвеститорите съвсем не са убедени, че еврозоната е на път да разреши дълговата криза, отбеляза агенцията. 

EuroStoxx 50 спадна с 1,09% до 2136,81 пункта. В Лондон FTSE 100 спадна с 0,30% до 5206,82 пункта. В Париж френският индекс Cac 40 загуби 0,84% от стойността си до 2870,68 пункта.

През третото тримесечие темпът на нарастване на американската икономика се оказа по-бавен от очаквания, въпреки че малките запаси от готова продукция и силното потребление вещаят ускоряване на растежа през последните три месеца на годината. Въпреки ревизията обаче растежът през изминалото тримесечие говори за възстановяване спрямо анемичните 1,3% през второто тримесечие.

Сред секторите с най-добро представяне беше хранително-вкусовият сектор с плюс от 0,93%.Технологичните стойности пък са с най-големи загуби – до 2,23%. Банковите компании губят средно 1,79%.

Най-зле на EuroStoxx 50 днес се представи Nokia със спад от 8,80%. Някои анализатори се изказаха скептично за старта на продажбите на смартфони с Windows Mobile, което се отрази веднага на пазарите. Очакванията за новата серия Lumia са били твърде завишени от самите оператори.

Силен спад в акциите трябваше да понесат и акционерите на Thomas Cook. Книжата на туристическия концерн загубиха три четвърти от стойността си, след като той обяви, че води преговори с банки-кредитори. Акциите на конкурента Tui Travel напуснаха днешния пазар със спад от 9%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Най-краткото описание на хаоса в Европа Какво може да очаквате от тази Европа, която има немец избран за папа на Ватикана, и италианец за шеф на централната си банка ЕЦБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки). Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 5000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до месеца. Бъдете готови за най-лошото! И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка! А Русия ще започне да продава газ, петрол и суровини за злато, защото еврото, както и долара ще стават само за тоалетна хартия!!!Изводите си ги направете сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още