IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите подценяват риска за френския дълг

Страната има най-високото съотношение дълг/БВП и най-голяма експозиция към проблемните държави от еврозоната сред страните с максимален кредитен рейтинг

18:54 | 22.11.11 г. 3
Пазарите подценяват риска за френския дълг

По думите му кризата може да получи доста тежко развитие. „Сред „основните“ икономики, инвеститорите може би по някакъв начин подценяват френската уязвимост, надценявайки тази на Австрия“, твърди Хигинс.

Най-голямото му притеснение е, че банковите системи на двете държави са уязвими за проблеми на пазарите, съответно в Южна и Източна Европа.

„Франция не се търгува като страна с рейтинг ААА“, заяви на свой ред пред Bloomberg Бил Блейн, стратег в Newedge Group в Лондон. „Пазарите вече са издали своята присъда“, смята той.

Доходността по 10-годишните френски облигации е около 3,5% годишно, което е по средата между доходността за холандските (страната също е с максимален кредитен рейтинг) и белгийските облигации (които са оценявани с една степен по-ниско от Moody`s).

В момента тази доходност е сравнима със средната за последното десетилетие – 3,9%. Разходите за финансиране на Франция са с над един процентен пункта по-високи от тези за Великобритания.

Разходите за средносрочното и дългосрочното финансиране са средно 2,8% за 2011 г. при 2,5% през 2010 г., но са вторите най-ниски от въвеждането на еврото според френския орган за управление на дълга Agence France Tresor.

Страната носи най-тежкото дългово бреме сред държавите с най-висок рейтинг – 85% от брутния вътрешен продукт.

Нейните финансови институции пък имат най-голяма експозиция към 5-те държави, засегнати най-тежко от кризата – Гърция, Ирландия, Португалия, Италия и Испания, като в края на юни тя е била на стойност 681 млрд. евро по данни на базираната в Базел Банка за международни разплащания.

Френският президент Никола Саркози представи 2 програми за орязване на бюджетните разходи от август до сега, за да запази кредитния рейтинг на страната и да се опита да успокои пазарите.

Саркози, който през пролетта на 2012 г. ще се кандидатира за преизбиране на поста, се стреми да намали бюджетния дефицит до 4,5% от БВП през 2012 г. и до 3% през 2013 г., докато за настоящата година се очаква той да бъде около 5,7% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кризата, която започна в края на 2007-2008 година, засегна главно банковата система. Днес тя вече е двойна кризаобхванала е най-развитите и богати икономики, но засяга вече в дълбочина световната финансова система. Нестабилността на пазарите е вече хронична. Паниката се разраства на фона на дефицита на силни политически решения за кризата. В нейния епицентър е дълговата криза. Америка, ЕС, развитите държави, МВФ не могат да обуздаят вихъра на кризата. Във фискален план Америка е парализирана, а Европа, целият ЕС е на ръба на огромна финансова, социална и политически криза.Шефът на ЕЦБ определи кризата като системна, но виждаме недоволство и протести и в САЩ срещу банките, във Франция, Великобритания и в други европейски държави. Свидетели сме на колапса на държавните дългове в основни икономики на Европа Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и даже Франция може да се окажат част от срутващото се домино. Разбра се, че еврозоната е изкуствено и нелогично създадена. В началото на есента стана тревожно. Първо, френско-белгийската банка Dexia е на път да изчезне. Последва свалянето на кредитния рейтинг на 12 британски банки от Moody's. Почти всички европейски банки са в списъка на рисковите. Рискът от фатален колапс на редица американски банки се засили заради огромната им експозиция към високорискови деривативи и връзката им с потъващите европейски банки. Така че потенциалът за избухване на огромно социално недоволство навсякъде от Америка до Азия, от Африка до Европа не само че расте, а бих казал, че е опънат до натискане на спусъка на социалното търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Запомнете че всичко е планувано от ционисткият елит или така наречените господари на новият световен ред. Кризата е планирана и за това говоря от Март месец насам. Третата световна *** на прага ни, и тези *** (ционистките евреи), трябва да бъдат спрени. Протестите на Уолстрийт са това, което трябва да ги свали от власт! Но тези протести са още вяли....човечеството трябва да се събуди по-бързо!!!Какво предвиждат? 2012 г. - граждански войни ще избухнат по цялата планета, валутите ще се превръщат в хартийки без никаква стойност. Анархията и хаосът ще покриват целия свят, правителствата ще се опитват да налагат тирания, за да се противопоставят на изплашените и гладуващите хора. Ще се появи остър дефицит от храна и вода, цените на енергията ще скочат до небесата. Заради това споменатите 99 процента избират острия социален протест, който може да прерасне в революция. Едно нещо е сигурно. Колкото и да се опитва американската върхушка да изведе кризата в чужбина и преди всичко в Европа, нейният епицентър ще бъде в САЩ. Със сигурност никой не знае колко американски долари има извън САЩ в банки или частни лица. Но те вече бягат от долара. Доларът ще се обезцени с невероятни величини. Ще започне хиперинфлация. Валутата на една банкрутирала държава и на обществото, което не произвежда нищо е "едно нищо". Доларът на САЩ е де юре национална валута поне на още три държави и де факто национална валута на още 50. Основният износ на САЩ от много години беше износът на хартиени долари срещу реални продукти - мерцедеси, електроника, нефт, газ, кафе, кокаин. Но веселбата свърши, дойде време да се плаща. Няма излизане от сегашния капан. Единственото нещо, което може да се случи, е пълен колапс на всичко, което познаваме. А дали това ще се случи без една нова голяма "гореща война" .........остава само да се молим!!!Промяната на човешкото съзнание вече не е лукс, който, така да се каже, е постижим само за малцина, а е необходимост, за да не се самоунищожи човешкият род !!! Екхарт Толе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
САМО ЛОШИ НОВИНИ..............защо ли......Защото Патилан е луд......ха,ха,ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още