IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос иска да понижи гръцкия бюджетен дефицит наполовина през 2012 г.

Според новия бюджет, ако бъдат изключени плащаният по обслужването на гръцкия дълг, през 2012 г. страната ще постигне бюджетен излишък от 1,1%

21:54 | 18.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пападимос иска да понижи гръцкия бюджетен дефицит наполовина през 2012 г.

Новото гръцко правителство представи плановете си за бюджета на страната през следващата година, обещавайки да понижи бюджетния си дефицит почти наполовина, съобщава BBC.

Финансовият министър Евангелос Венизелос прогнозира, че бюджетният дефицит на Гърция ще се понижи от 9% през тази година до 5,4% през 2012 г., поради отписването на гръцки дълг от банките кредитори.

Отписването на 50% от гръцкия дълг държан от търговските банки е част от последната сделка за спасяването на страната, договорена от еврозоната.

Венизелос посочва, че на банките ще бъдат предоставени различни опции за начините, по които могат да се включат в дълговата сделка.

„Няма да има един единствен модел за участието на гръцките или чуждестранните банки. Ще има два или три варианта и всеки ще може да избере този, който най-добре приляга на инвестиционната му стратегия“, казва министърът.

По думите на Пападимос, сделката договорена с кредиторите и страните от еврозоната прави гръцкия дълг „напълно управляем“.

Според новия бюджет, ако бъдат изключени плащаният по обслужването на гръцкия дълг, през 2012 г. страната ще постигне бюджетен излишък от 1,1%.

Правителството посочва също, че за постигането на заложените цели не са необходими допълнителни мерки за бюджетни икономии.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 5,5% през тази година и с 2,8% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
ГърцияСлед като европейските лидери (или по-скоро техните скрити господари - банкери) се уплашиха от предложения от Георгиос Папандреу референдум, в който да се даде възможност на гръцкия народ да реши иска ли още заеми от банките срещу разпродаване на държавните активи и масови съкращения на заплати и работни места, те принудиха гръцкия премиер да подаде оставка и на негово място дойде Лукас Пападемос.Погледнете "резюмето" на новия премиер на Гърция - Лукас Пападемос:Пападемос е бивш служител (старши икономист) на Федералния Резерв в Бостън през 1980. Отива в "Гръцката Национална Банка " (Bank of Greece) през 1985 като "главен икономист" и там се издига до "заместник говерньор" през 1993 и "говерньор" през 1994. През времето си като говерньор на Гръцката Национална Банка, Пападемос участва в "прехода" на Гърция от драхмата към еврото. След като напуска Гръцката банка през 2002г. Пападемос става вицепрезидент на Жан Клод Трише в Европейската Централна Банка от 2002 до 2010г. През 2010г. напуска позицията, за да стане съветник на вече бившия премиер на Гърция - Папандреу. Член е на "Трилатералната Комисия" от 1998.БългарияСимеон Дянков - бивш служител на Световната Банка - "главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор", което работи по развиващата се "световна финансова криза". Уикипедия.Дали всичко това е случайно? Съвсем не. В момента банкерите съвсем откровено "крадат" правителства, за да продължат дълговото робство и да "социализират" загубите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още