IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Италианските банки ще трябва да намерят още 6,1 млрд. евро свеж капитал

На водещите банки на Апенините може да се наложи да потърсят още свеж капитал, поради влошеното качество на италианския дълг, който притежават

20:07 | 18.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Bloomberg: Италианските банки ще трябва да намерят още 6,1 млрд. евро свеж капитал

Петте най-големи италиански банки, включително Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit SpA може да се наложи да наберат още 6,1 млрд. евро, поради влошеното качество на италианския дълг, който притежават, пише Bloomberg.

Две годишният италиански дълг, който банките оценяваха на 97 цента за евро или повече към 30 септември, сега се търгува за около 92,7 цента за евро. Това предполага, че Intesa, UniCredit SpA, Unione di Banche Italiane SCPA, Banco Popolare и Monte Dei Paschi di Siena SpA се нуждаят от допълнителен капитал, са заключенията на проучване на Bloomberg публикувано днес. Банките са отказали коментар за нуждата си от допълнително финансиране.

Европейският банков регулатор (EBA) иска от Unicredit, UBI, Banco Popolare и Monte Dei Paschi до края на юни 2012 г. да повишат капиталовата си адекватност до 9%. EBA цитира спад на цената на правителствения дълг, който банките са притежавали в края на третото тримесечие.

Към 30 септември UniCredit е притежавала 40 млрд. евро италиански дълг оценен на 97,2% от номиналната стойност. Intesa оценява 63 млрд. евро италиански дълг на 97,4% от номиналната стойност.

Според оценка на Royal Bank of Scotland Group Plc италианските банки притежават най-много облигации на страни от периферията на еврозоната, като процент от пазарната си капитализация. Именно за това, посочва RBS, те са подложени на нарастващ натиск от страна на инвеститорите и европейските регулатори да преоценят притежавания от тях дълг.

„Мисля, че ако връзката между стойността на правителствените облигации и капиталовите изисквания бъде запазена, както личи от последния анализ на EBA, по нататъшна волатилност на спредовете по европейските дългове може да доведе до необходимостта от набирането на допълнителен капитал от страна на банките“, казва Алберто Гало, главен кредитен стратег на RBS в Лондон.

UniCredit, която на 14 ноември изненадващо обяви загуби за 10,6 млрд. евро през третото тримесечие, след като отписа нематериални активи за 8,7 млрд. евро обяви, че планира да продаде акции за 7,5 млрд. евро, за да запълни най-сериозната капиталова дупка сред италианските банки. UniCredit отмени и плановете си за разпределяне на дивиденти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
6.1 милиарда пари ли са ? Макар, че милиард тук, милиард там, и то накрая си се събира значителна сума....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
На практика, това беше знак към някои групи властимащи. Положителната репутация винаги (като често и печалба / загуба не свързана с нея) е просто мнение, но за разлика от печалба / загуба от продължаващи дейности не се отразява на изискванията за капитал. Европа си маже сама въжето на която ще я обесят, ако настоява пазара и братските рейтингови агенции да докарат до фалит европейските банки (понастоящем с най-сериозни позиции в света). Изискванията за увеличение на капитал в тази ситуация, като и оценката на ЦК издадени от уважавани държави да се смятат спрямо мнението на международни манипулатори или просто стадо овце, умело направлявани (в по-лекия вариант), водят натам. Предвид че не съм по-умен от тези които вземат решенията относно горното, предполагам ще имаме новини в тази насока, или просто ще имаме новини, каквито журналистите обичат, или поне докато все още имат работа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"UniCredit, която на 14 ноември изненадващо обяви загуби за 10,6 млрд. евро през третото тримесечие, след като отписа нематериални активи за 8,7 млрд. евро обяви, че планира да продаде акции за 7,5 млрд. евро," - Добро решение. Първо акцийки, а поле и материалните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още