IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дълговата криза отново понижи европейските индекси

Вътрешно банковият пазар продължава да показва признаци на стрес, като следствие от кризата в еврозоната и това се отразява на фондовите пазари, коментира анализатор

18:56 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза отново понижи европейските индекси

Европейските индекси се понижиха в петък поради нестихващите опасения, за това дали лидерите на еврозоната ще успеят да овладеят дълговата криза, криеща рискове за банковия сектор в региона и световната икономика като цяло, пише MarketWatch.

Stoxx 600 се понижи с 0,77% до 232 пункта, след спад от 1,3% в четвъртък. Паневропейският индекс изгуби 3,7% за седмицата.

Индексът за кратко се оказа на зелена територия, след публикуването на информация, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предостави средства на Международния валутен фонд (МВФ), които да бъдат използвани за финансиране на спасителни планове за силно задлъжнели страни.

Неназован официален представител на еврозоната каза пред Dow Jones Newswires, че Германия и Европейската централна банка (ЕЦБ) все още се противопоставят на идеята, но че разговори в тази посока може да започнат скоро, поради липсата на други алтернативи.

Печалбите за европейските индекси обаче, се оказаха мимолетни.

Фокусът на инвеститорите през последните два дни се прехвърли от нарастващата доходност по облигациите на страните от периферията на еврозоната към повишаващите се разходи за финансирането на европейските банки в долари, казва Стйн Якобсен, главен икономист на  Saxo Bank в Копенхаген.

„Вътрешно банковият пазар продължава да показва признаци на стрес, като следствие от кризата в еврозоната. Обичайните кредитни линии пресъхват и това поражда слухове, че централните банки отново ще бъдат принудени да координират усилията си за осигуряване на ликвидност“, казва Джейн Фоли, валутен стратег на Rabobank в Лондон.

Сред банките Lloyds Banking Group изгуби близо 2%, HSBC Holdings изгуби над 0,7% в Лондон, Deutsche Bank AG се раздели с близо 0,1% във Франкфурт, докато в Париж акциите на Credit Agricole SA се понижиха с над 1,2%, а тези на Societe Generale SA с над 1,6%.

Сред основните европейски индекси германският DAX-30 се раздели с 0,85% до 5800 пункта, френският CAC-40 изгуби 0,44% до 2997 пункта, докато FTSE 100 в Лондон се понижи с 1,11% до 5363 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още