IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът Монти получи одобрение и от долната камара на парламента

Новият премиер призова италианците да направят жертви, за да спасят страната си от банкрут, в замяна на което им обеща икономически растеж и засилен социален ангажимент

17:57 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Емоционалният Монти жестикулира при представянето на правителствената си програма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емоционалният Монти жестикулира при представянето на правителствената си програма. Снимка: Ройтерс

Сега повече от всякога Италия се нуждае от положителни новини, коментира агенцията. Само че рейтинговата агенция Fitch прогнозира нови негативни трендове – при запазване на високите лихвени нива на италианските облигации, страната може да се озове на ръба на фалита, обясни агенцията.

Според Fitch страната може би вече се намира в рецесия. При това не било нужно Италия да остане задължително на капиталовия пазар защото през 2012 г. страната ще има по-голяма нужда от рефинансиране. Освен това агенцията допуска намеса на страните от еврозоната и на МВФ, за да се прекрати ликвидната криза в Рим.

Монти обаче е наясно с тази опасност. Ключови за изхода от кризата според него са бюджетната дисциплина, растежа и неотстъпчивостта. Обявявайки своите министри преди два дни, той заяви, че целта му е да върне Италия към икономически растеж. „Тежък, но справедлив“, ще бъде спестовният курс, заяви още Монти при представянето на програмата си. „Колкото по-справедливо е разпределението на тежестта, толкова повече разбиране ще срещнем“, отбелязва още новият премиер.

Междувременно стана ясно, че Марио Монти ще се срещне идния четвъртък в Страсбург с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъди с тях борбата с кризата в еврозоната. След вота на доверие в Камарата на депутатите Монти изтъкна, че другата седмица ще направи две посещения - едното в Брюксел, а другото за тристранната среща със Саркози и Меркел.

По-рано днес той подчерта, че тази "мини-среща на върха" цели да отговори на онези, които искат Италия да изтъква по-ясно значението на позициите си пред Европа". Решението е било взето при конферентния телефонен разговор на Монти със Саркози и Меркел снощи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още