IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAZ: ЕЦБ има тайно ограничение от 20 млрд. евро седмично за изкупуване на ДЦК

Междувременно президентът на ЕЦБ Марио Драги настоя Европейският спасителен фонд да достигне работен капацитет възможно най-скоро

12:27 | 18.11.11 г.
FAZ: ЕЦБ има тайно ограничение от 20 млрд. евро седмично за изкупуване на ДЦК

Европейската централна банка тайно е въвела седмично ограничение от около 20 млрд. евро по отношение на програмата си за изкупуване на държавни облигации, се посочва в съобщение на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от Ройтерс. 

Вестникът не посочва източниците си на информация, но твърди, че ограничение съществува от започването на програмата през 2010 г., макар че до момента то е било държано в тайна.

Нарастващия скептицизъм в управителните органи на финансовата институция по отношение на тази стратегия я е накарала да свали това ограничение до 20 млрд. евро седмично, сочи германското издание, без да уточнява предишния размер на ограничението.

Управителният съвет на банката определя обема на покупките на облигации и бе обявил, че няма горна граница в това отношение.

Данните, публикувани от финансовата институция, сочат, че само през една седмица от новото стартиране на програмата през август тази година са били изразходвани над 20 млрд. евро за закупуване на облигации, а от средата на септември досега сумите надхвърлят 10 млрд. евро седмично.

Междувременно президентът на ЕЦБ Марио Драго призова спасителният фонд на еврозоната да достигне работен капацитет възможно най-бързо, демонстрирайки раздразнение по отношение на бавния напредък до момента.

В реч пред Европейския банков конгрес във Франкфурт Драги подчерта, че лидерите на Европейския съюз са решили да основат Европейския инструмент за финансова стабилност преди повече от година и половина, впоследствие -  да осигурят достъп до обема на гаранциите за него, а преди 4 седмици – и за ливъридж на ресурсите на фонда.

„Къде е реализацията на тези отдавнашни решения?“, попита Драги. „Не можем да чакаме повече“, добави той по-нататък в речта си.

Президентът на ЕЦБ повтори, че рисковете за понижаване на икономическата перспектива за еврозоната са нараснали и заяви, че понижената активност ще намали натиска върху цените, разходите и заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още