IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха с леки загуби

Данните за безработицата във Великобритания потопиха акциите в Лондон

19:58 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

 

След сравнително волатилна търговия главните европейски индекси приключиха сесията си с минимални понижения, предаде Ройтерс.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) се намеси на три пъти на пазарите, а в съобщение от институцията бе посочено, че се правят покупки предимно на испански и италиански държавни ценни книжа. 

Данните за безработицата във Великобритания потопиха акциите в Лондон, като водещият индекс отчете спад от 1,56 на сто до 5423,12 пункта. Броят на безработните британци нарасна само с 5 300 през октомври, което е под очакванията и по-малко от регистрираните за предходния месец, то нивото на безработицата за последните три месеца достигна 8,3%, което е най-високата стойност на показателя, измерен от ILO, от 1996 година насам.

Основният индекс на борсата в Париж CAC-40 се понижи с 1,78 на сто до 3010,29.

След слабото начало на сесията главният германски индекс DAX навакса изоставането си. Причина за това са по-добрите от очакваното данни за американския и азиатския пазар на труда. Публикуваният късно следобед индекс на производствената активност Philly Fed обаче отново стопи добрите резултати и се погрижи за значителни разпродажби. Инвеститорите останаха изнервени заради продължаващата неяснота около дълговата криза в Европа. Така в крайна сметка и водещият индекс на борсата във Франкфурт – приключи със спад от 1,07 на сто до 5850,17.

През третото тримесечие на годината броят на безработните в Германия отчита спад на годишна база. Според предварителните данни 42,2 млн. трудоспособни германци са имали работа, което е с 495 000, или 1,2% повече от преди година. Това е и най-добрият резултат от обединението насам.

Сред печелившите на DAX е търговският концерн METRO, чиито акции нараснаха с 1,5%. Освен това добре се представиха акциите на Deutsche Börse, Beiersdorf и Deutsche Telekom.

На другия полюс бяха акциите на стоманения концерн ThyssenKrupp, които отчитат спад от 5,9%.

Предвид на продължаващата дългова криза инвеститорите продължаваха да избягват акциите на компаниите от финансовия сектор. Сред губещите във Франкфурт са Deutsche Bank със спад от 3,7% и Commerzbank с намаление от 4,3%.

Акциите на технологичния концерн Infineon също загубиха от стойността си, след като производителят на полупроводници намали прогнозите си за следващата година. Акциите поевтиняха с 3,3%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още