IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Наднационални органи в еврозоната биха дублирали тези в ЕС

Председателят на Еврогрупата обаче скоро може да бъде освободен от задълженията си на национално ниво, като постът премине на пълна заетост в Брюксел

14:29 | 16.11.11 г.
Барозу: Наднационални органи в еврозоната биха дублирали тези в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се обяви против създаването на постоянно действащи наднационални органи в еврозоната, съобщи РИА Новости.

„За еврото не са ни нужни още една ЕК, още един Европейски парламент, още един Европейски съд. Еврото е ядрото на Европейския съюз, а не нещо отделно. Еврото не е отказ от ЕС“, каза Барозу пред Европейския парламент в Страсбург.

Той посочи, че е нужно „осъществяването на наднационален подход, когато става дума за еврото“. „Няма да направим еврото по-силно чрез разделянето на ЕС“, предупреди той.

Председателят на ЕК подчерта, че не трябва да има никакви разделителни линии между 17-те държави от еврозоната и останалите 10 страни-членки на ЕС, които също в почти пълен състав имат намерение да приемат общата европейска валута.

Регулативните функции на монетарната политика на еврозоната се осъществяват от Еврогрупата - съвет на министрите на финансите на държавите от еврозоната.

Нейният председател, който се избира за срок от 2 години и половина, обаче може скоро да бъде освободен от задълженията си на национално ниво, съобщи днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Предстои Еврогрупата да вземе решение дали този пост ще бъде на пълен работен ден в Брюксел“, каза Ван Ромпой пред ЕП. В момента постът се заема от премиера и министър на финансите на Люксембург Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича догодина.

Анализатори не изключват варианта един от кандидатите за поста да бъде европейският комисар по монетарната и валутна политика Оли Рен.

В края на октомври Барозу разшири пълномощията на Рен, назначавайки го за свой заместник по икономическите въпроси, монетарната политика и еврото, поради което медиите започнаха да титулуват еврокомисаря „мистър евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още