IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Голямата надежда след смяната на правителствата в Италия и Гърция избледнява

Желанието е налице, но липсват механизмите и политическата воля да се предприемат непопулярни действия, смятат анализатори

12:29 | 15.11.11 г.
Голямата надежда след смяната на правителствата в Италия и Гърция избледнява

Прогнозите за разпадане на еврозоната вследствие на настоящата дългова криза в региона се увеличават, но икономисти предупреждават, че това може да бъде резултат само от най-лошия сценарий, посочва CNBC.

“Разпадането по един или друг начин е все още най-лошият сценарий за Европа във всяко отношение: финансово, икономическо и политическо“, заяви Лари Хетуей, старши икономист в UBS.

Номинирането на нови премиери, които да формират експертни правителства в Италия и Гърция, не успя да разубеди пазарите относно бъдещето на региона и са налице опасения, че новите политически лидери в двете държави ще се провалят в осъществяването на необходимите реформи.

„Мисля, че желанието е налице, но механизмите и политическата воля да се предприемат непопулярни действия липсва“, твърди Хетуей. Според него европейските лидери няма да успеят да свият еврозоната до по-малко членове от настоящите 17 държави.

Късно вчера Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел на своята партийна конференция в Лайпциг одобри резолюция с принципи за излизане на страна-членка от еврозоната.

„Нещата се случват, но на практика нямаме решаващите действия, от които се нуждаем. Имаше голяма надежда, която повяхна впоследствие“, заяви Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics. „Това, от което се нуждаем сега, е причина да започнат да се купуват италиански облигации и план за растеж, който ще позволи на страната да регистрира ръст вместо да бъде повалена от мерките за строги икономии“, добави той.

В момента предложеният за нов премиер на Италия Марио Монти се опитва да сформира новото правителство от остатъците на администрацията на предшественика си Силвио Берлускони.

„Най-доброто развитие е правителство от експерти и политици от двете големи партии - Народ на свободата и Демократическата партия“, заяви Джанмария Бергантино, ръководител на отдела за управление на активи в Bank Insinger de Beaufort. „За Италия това ще бъде достатъчно“, добави той.

Франция и Германия публикуваха тази сутрин стабилни данни за ръста през третото тримесечие, но данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които ще излязат по-късно днес, се очаква да бъдат по-слаби заради проблемите на Италия, Гърция и Испания.

„Имаше прекалено много оптимизъм относно това какво могат да направят експертните правителства в Европа и поради тази причина в момента настъпва отрезвяване“, смята Хетуей.

Според него 2012 г. ще прилича на настоящата, с „неразрешена криза“ в Европа и „продължаващи опасения за икономическото възстановяване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още