IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти е новият премиер на Италия

Бившият еврокомисар ще обяви министрите си утре, трябва да премине вот на доверие от двете камари на парламента

22:15 | 13.11.11 г. 1
<p>
	Новият премиер на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс</p>

Новият премиер на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Ден след като Силвио Берлускони подаде оставка, очаквано президентът на Италия Джорджо Наполитано връчи на бившия еврокомисар Марио Монти мандат да състави новото правителство на страната, предадоха световните агенции.

Уважаваният икономист, който през седмицата стана и пожизнен сенатор, се ползва с широката подкрепа на опозицията, както и на основните европейски партньори на Италия.

Очаква се Марио Монти да посочи 12 министри утре, съобщава анонимен източник, цитиран от агенция Ройтерс. След това новият премиер трябва да получи вот на доверие от двете камари на парламента, отбелязва Bloomberg.

Пред журналисти Монти заяви, че ще работи бързо за формирането на новото правителство. “Италия трябва да излекува финансите си и да се върне към растеж, защото днешните лидери го дължат на бъдещите поколения”, коментира още той.

Въпреки ентусиазма, с който Марио Монти беше посрещнат като премиер, той ще се сблъска с някои трудности по пътя си, пише още Ройтерс. Според Анджелино Алфано, секретар на партията на Берлускони, чието име в един момент също се спрягаше за поста на министър-председателя, някои от членовете на партията са против новото експертно правителство на бившия еврокомисар.

От партията на Берлускони поставиха някои условия, за да подкрепят Монти. Той трябва да изкара целия си мандат и да прокара икономически мерки, с които да бъде намален дългът на страната и икономиката й отново да стане конкурентоспособна.

Освен това, партията на Силвио Берлускони настоява за провеждането на предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Да им е честито на Италианците!Марио Монти - Член на мозъчния тръст Trilateral Commission" основана от Давид Рокфелер; - член на "Bilderberg Group" и международен консултант на Голдман Сакс!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още