IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони се оттегли*

Ил кавалиере връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, който започва консултации за съставянето на експертно правителство

23:30 | 12.11.11 г.
<p>
	Силвио Берлускони след гласуването на бюджетните реформи от Долната камара на парламента. Снимка: Ройтерс</p>

Силвио Берлускони след гласуването на бюджетните реформи от Долната камара на парламента. Снимка: Ройтерс

Силвио Берлускони официално подаде оставка, след като долната камара на парламента гласува бюджетните реформи, предадоха световните агенции. След гласуването той свика заседание на кабинета за последен път и подкрепи бившия еврокомисар Марио Монти за премиерския стол.

На извънредното заседание на правителството Берлускони благодари на министрите от кабинета и заяви, че му предстои среща с президента на страната Джорджо Наполитано, на която ще предаде оставката си, предаде CNBC.

На излизане от сградата на правителството бившият италиански премиер беше посрещнат от тълпи италианци, които празнуваха неговото оттегляне, пише Ройтерс. Стотици демонстранти развяваха плакати с надписи "Addio, Silvio", а видимо обиденият Берлускони се качи в автомобил, за да отиде при президента Наполитано и да му връчи оставката си.

Сред скандиращите на улицата италианци не липсваха и поддръжници на скандалния италиански премиер, но те бяха шепа хора на фона на опонентите му.

Долната камара на парламента в Рим прие икономическите мерки с 380 гласа “за” само ден, след като те бяха гласувани от Сената, пише NY Times. Мерките предвиждат увеличаване на ДДС от 20 на 21%, замразяване на заплатите в публичния сектор в следващите две години, увеличаване на пенсионната възраст, въвеждане на специален данък за енергийния сектор и други, съобщи ВВС.

Краят на ерата Берлускони, която продължи почти две десетилетия, е най-рязката политическа промяна за Италия в последните 20 години. “Това е най-драматичният момент от съвременната ни история в последните 20 години”, коментира Феручио де Бортоли, редактор на ежедневника Corriere della Sera.

Въпреки оставката обаче 75-годишният медиен магнат ще продължи да присъства на италианската политическа и светска сцена. Въпреки заявлението, че няма намерение да продължава с политиката, Берлускони намекна, че има желание да подкрепи новото правителство.

“Може би ще мога да помогна на изборната кампания, кампаниите са нещо, с което винаги съм се справял добре”, коментира той.

Берлускони ще продължи да привлича вниманието на медиите и с четирите криминални дела, които се водят срещу него. Освен това “Ил кавалиере”, както често е наричан вече бившият италиански премиер, е сред най-богатите италианци, със състояние, оценено от Forbes на около 9 млрд. долара.

Президентът Джорджо Наполитано започва незабавно консултации с политическите сили в Италия за съставяне на експертно правителство. Той получи подкрепата на опозиционните сили в страната Марио Монти да оглави новия кабинет.

Очаква се, ако наистина Монти оглави италианското правителство, значително да бъде намален броят на министрите. Резултати от преговорите между Наполитано и политическите лидери обаче ще има най-рано в неделя. Целта е в понеделник, когато отварят пазарите, Италия вече да има ново правителство и да проследи реакциите на инвеститорите, пише още Ройтерс.

Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), също изрази подкрепата си за Монти и го определи като “изключително компетентен” по време на визитата й в Токио днес, пише Bloomberg. Своята подкрепа за бившия еврокомисар заявиха още френският президент Никола Саркози и американският Барак Обама.

* Актуализирано към 23.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още