IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да глоби Белгия със 708 млн. евро за липса на бюджет

Страната е длъжна да представи до средата на декември и антикризисни икономически мерки

22:13 | 11.11.11 г.
ЕК може да глоби Белгия със 708 млн. евро за липса на бюджет

Европейската комисия може да глоби Белгия със 708 млн. евро през януари 2012 г., ако до средата на декември там не бъде завършен проектът за държавен бюджет и не бъдат представени антикризисните икономически мерки, съобщава белгийският вестник De Tijd, цитиран от РИА Новости.

Вчера ЕК подкани членовете на правителствената коалиция в Белгия, от които се очаква да съставят правителството на страната, колкото се може по-бързо да приключат работата по проектобюджета за 2012 г.

Заради разногласия между представителите на френскоезичната и холандскоезичната част на страната Белгиая почти година и половина живя без правителство, като се управлява от правителството в оставка.

То успя да понижи бюджетния дефицит до 4,8% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., а за тази година се очаква той да спадне до 4,1% от БВП. Според правилата на ЕС обаче бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3% от БВП.

От 13 декември влизат в сила новите изисквания за спазването на бюджетната дисциплина от държавите-членки на ЕС, които предвиждат и възможността за налага не на финансови санкции срещу нарушителките.

Държава, която допусне по-висок бюджетен дефицит от предвидения в Пакта за стабилност и растеж 3% от БВП, ще бъде глобявана със стойността на 0,2% от БВП.

Мярката ще се прилага автоматично, ако срещу нея не се обявят квалифицирано мнозинство от държавите-членки на ЕС.

Първоначално средствата от глобата ще влизат в специална затворена сметка, но ако глобената държава не изпълнява изискванията на ЕК, средствата ще постъпят директно в бюджета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още