IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. души ще загубят работата си при отказ на Франция от ядрената енергетика

Цената на електроенергията би скочила 2 пъти, като ще се наложат инвестиции от 400 млрд. евро за обновяване на енергийните мощности, смята главният изпълнителен директор на Électricité de France

16:13 | 09.11.11 г.
<p>
	Ядреното съоръжение &quot;Маркул&quot; в Южна Франция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ядреното съоръжение "Маркул" в Южна Франция. Снимка: Ройтерс

Около 1 млн. човека ще загубят своята работа, ако Франция се откаже от ядрената си енергетика, е заявил пред френския вестник Le Parisien Анри Прольо, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Électricité de France, която произвежда електроенергия от 58 атомни реактора във Франция, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Такова решение ще доведе до уволнението на 400 000 души, пряко или косвено свързани с ядрения отрасъл, както и на 500 000 работници в енергоемки производства, разположени на френска територия, като например алуминиевите заводи. Прибавете към тях още около 100 000 души, които в бъдеще - при развитието на ядрената енергетика в света и по-конкретно във Франция - биха могли да намерят работа в отрасъла“, е казал Прольо.

Според него по този начин "около 1 млн. души рискуват да останат без работа, което ще доведе до спад на френския брутен вътрешен продукт с около 0,5-1%“.

Главният изпълнителен директор на Électricité de France подчертава също, че на френското правителство би се наложило да инвестира около 400 млрд. евро в обновяване на енергийните мощности в страната, за да се откаже от атомната енергетика.

„Това неизбежно ще доведе до увеличение на себестойността на електроенергията. Цените ще се увеличат средно 2 пъти“, добавя той.

При това Прольо посочва, че при преминаването от атомна енергия към въглища или петрол френските емисии на въглероден двуокис в атмосферата ще нараснат с 50%.

В момента 75% от електроенергията в страната се произвежда в АЕЦ. След аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ през март тази година Германия, Швейцария и Белгия обявиха свиване на своите атомни мощности, а френската общественост се раздели на 2 лагера – привърженици и противници на ядрената енергетика.

Френският президент Никола Саркози обаче увери, че не възнамерява да намалява броя на атомните електростанции в страната, които в момента са 19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още