IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел: Няма да провеждаме референдум за спасителните планове

Канцлерът на Германия за пореден път призова за мерки, които да дадат правила на европейските институции да налагат санкции при големи бюджетни дефицити

09:10 | 09.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Меркел: Няма да провеждаме референдум за спасителните планове

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърля възможността в страната да бъде проведен референдум за политиката на ЕС и спасителните планове за задлъжнели страни членки на еврозоната, съобщава DPA.

Идеята бе издигната миналата седмица от генералния секретар на Християнсоциалистическия съюз (ХСС) Александър Добринт. Според него чрез спасителните планове Германия отстъпва част от държавния си суверенитет на Европейския съюз, а гражданите остават изключени от процеса на взимане на ключови за единството на Европа въпроси.

Добринт обяви своята идея в момент, когато Гърция планираше да организира референдум за еврото - идея, от която обаче впоследствие се отказа, отбелязва ДПА.

В интервюто Ангела Меркел отправи отново своя призив за внасяне на промени в договорите за създаване на еврозоната, за да не бъде позволено на страните членки да имат голям бюджетен дефицит.

Необходимо е европейските институции да бъдат оправомощени да се намесват, в случай че дефицитът в даден национален бюджет е прекалено висок, се аргументира тя. Меркел предупреди, че "в противен случай (системата) няма да работи добре", като припомни, че сега бюджетът на страните от еврозоната е изцяло в правомощията на техните правителства.

Иновациите са ключът към бъдещето на Европейския съюз, подчерта германският канцлер.

Тя се обяви за големи инвестиции в образованието и научните изследвания.

"Ние нямаме удивително бързо растящ пазар, нямаме огромни валутни резерви и Европа не е континент, който е много богат на (природни) ресурси. Онова, което имаме, е нашият културен опит, политическа стабилност и способност да правим нововъведения", отбеляза Меркел.

Тя предупреди, че "ако един ден се озовем в ситуация, при която не можем повече да произвеждаме най-новите продукти, ние няма да сме особено привлекателни".

Германският канцлер защити своите нови планове да се откаже от своята отдавнашна политика срещу въвеждането на минимална работна заплата в страната. Християндемократическият съюз (ХДС) трябваше да "намери отговори, които отговарят на времето", изтъкна Меркел.

Тя припомни, че социалдемократите са направили завой на дясно, като са одобрили увеличаването на възрастта за пенсиониране до 67 години, и отбеляза, че "ние може би отидохме на ляво, (като подкрепихме въвеждането на) минимална работна заплата".

"Светът се променя и всички партии трябва да предлагат правилните отговори", каза в заключение Меркел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
Когато парите говорят, демокрацията мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още