IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боси поиска Берлускони да се оттегли

Италианският премиер обаче отхвърля всички подобни призиви въпреки оценката на анализаторите за неговата "политическа агония"

17:48 | 08.11.11 г.
<p>
	Силвио Берлускони и Умберто Боси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Силвио Берлускони и Умберто Боси. Снимка: Ройтерс

Умберто Боси, най-близкият коалиционен партньор на италианския премиер Силвио Берлускони и водач на Северната лига, го е призовал да се оттегли, съобщи Ройтерс.

Според Боси най-подходящ да замени Берлускони на поста е Анджелино Алфано, секретар на партията на премиера Народ на свободата.

„Помолихме премиера да се оттегли“, каза Боси пред журналисти в Рим.

Петима депутати от партията на Берлускони пък вече обявиха, че ще пропуснат гласуването на вота, поставяйки мнозинството на политическата сила под сериозна опасност. От лявоцентристката опозиция обаче също обявиха, че ще се въздържат, тъй като гласуването на мерките е жизненоважно за финансирането на италианското правителство.

Берлускони обаче не послуша водача на Северната лига преди гласуването на вот на доверие за мерките в областта на публичните финанси, отхвърляйки всички призиви да се оттегли.

Действията на Боси обаче може да нарушат баланса на силите във вреда на настоящия премиер, след като червените лампи за нестабилността на Италия светнаха на облигационните пазари.

Докато Берлускони „агонизира политически“ по думите на анализатори, доходността по 10-годишните италиански облигации достигна рекордните 6,74% годишно.

Ирландия и Португалия бяха принудени да приемат спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, след като доходността по техните облигации надхвърли 7% годишно.

Според анализатори ако нивото на доходността се задържи дълго, това ще елиминира ефекта от планираните бюджетни съкращения в рамките на болезнената програма за строги икономии.

Но и при оставка на Берлускони няма гаранции, че реформите за намаляване на огромния италиански държавен дълг могат да бъдат реализирани бързо. Липсва споразумение между политическите партии за правителство на националното съгласие или експертно правителство, което да извади Италия от настоящото състояние.

Според Берлускони единствената алтернатива на настоящото правителство са избори в началото на следващата година.

Въпреки че това би удължило периода на свободно падане, част от анализаторите смятат, че това може да внесе елемент на сигурност, както стана в друга голяма европейска икономика – испанската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още