IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа затвориха с леки минуси

Търговията днес търсеше посока, отчитайки притесненията на инвеститорите за Гърция и Италия

20:19 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха в края на днешната сесия заради тревожната ситуация в Италия и безпокойството за бъдещето на еврозоната, предаде Ройтерс.

В Париж CAC-40 затвори на 3103,60 пункта ( спад с 19,95 пункта), в Цюрих индексът SMI приключи на 5645,96 пункта (спад с 13,87 пункта), а във Франкфурт DAX се закотви на 5926,68 пункта (спад с 37,48 пункта).

Погледът на инвеститорите бе насочен към Италия, след като се появиха слухове за оставката на премиера Силвио Берлускони.

Преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че може да спре да изкупува италиански облигации, ако правителството не одобри обещаните финансови реформи.

И на Wall Street търговията започна със спад, като в първия час на сесията спадът беше от 0,9%.

Индустриалното производство в Германия се е свило на месечна база през септември със сезонно изгладените 2,7%, което е най-бързото темпо от февруари 2009 г., оставайки и под прогнозите на анализаторите за спад от 0,9%.

Според представители на министерството обаче данните за септември са показали толкова слаб резултат заради празниците през месеца и коригираните в посока на повишение данни за предходния месец от 0,4% спад вместо предварително обявения 1%.

Водещата компания в DAX беше Bayer, като акциите се повишиха с 2,5%. Още в петък стана ясно, че компанията е получила разрешение за пускане на американския пазар на своя обещаващ медикамент Xarelto.

Междувременно Deutsche Bank загуби 0,6% от стойността на акциите си.

Книжата на Deutsche Telekom спаднаха с 0,8%, а тези на Axel Springer се повишиха с 11,5%. Издателството потвърди очакванията си за цялата финансова година. За последните девет месеца печалбата EBITDA е достигнала 446,3 млн. евро (385,8 млн. евро за предишния период). Що се отнася до приходите, при тях се отчита ръст от 11,7% до 2,32 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още