IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция преминава към режим на строги икономии до 2016 г.

Целта е постигането на нулев бюджетен дефицит, което не се е случвало от 1975 г.

16:34 | 07.11.11 г. 1
<p>
	Франсоа Фийон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: Ройтерс

В рамките на плана на правителството, чиито подробности трябва да залегнат в официалните документи до края на 2011 г., се предлага да бъдат икономисани допълнително 500 млн. евро през 2012 г., а „от 2013 г. държавните разходи ще намаляват с 1 млрд. евро годишно“, отбеляза Фийон.

От правителството възнамеряват да свиват „данъчните ниши“, което ще се отрази в икономисването на 2,6 млрд. евро.

Премиерът даде да се разбере, че в борбата за бюджета властите няма да правят никакви компромиси, най-вече по отношение на самите тях. „Заплатите на министрите и президента ще бъдат замразени, докато не постигнем балансиран бюджет“, категоричен бе той. Мярката ще важи за всички служители в държавния сектор.

Икономиите ще бъдат постигнати до голяма степен за сметка на социалните придобивки.

Властите възнамеряват включително да ускорят реализирането на скандалната пенсионна реформа, която започна през есента на 2010 г. и предизвика няколкоседмични национални протести. Предварителните планове бяха повишаването на възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години да стане през 2018 г., докато настоящото намерение е да започне година по-рано. По думите на Фийон това ще позволи „да спечелим няколко месеца трудова активност“, което ще доведе до осезаеми икономии в хазната от 4,4 млрд. евро.

Разходите за здравеопазване ще бъдат орязани с почти 700 млн. евро.

Премиерът обеща данъкът върху доходите да не бъде повишаван, но ще бъде въведен временен данък от 5% върху компании, чиито годишни продажби надхвърлят 250 млн. евро.

Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Защо да не си помечтае човека.Надежди- говежди на прага на действителността в Европа,която няма как да заобиколи Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още