IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш вицепрезидент на ЕЦБ е с най-големи шансове за премиер на Гърция

Страната прекрати договорите на консултантите за замяната на свои облигации с такива с по-дълъг матуритет

11:05 | 07.11.11 г. 6
<p>
	Лукас Пападемос. <em>Снимка: www.ecb.int</em></p>

Лукас Пападемос. Снимка: www.ecb.int

Бившият вицепрезидент на ЕЦБ Лукас Пападимос е основен претендент за премиерския пост в Гърция, пише днес местният ежедневник Ta Nea, без да цитира източници на информацията, съобщи Ройтерс.

„Лукас Пападимос от утре ще бъде новият премиер на страната след споразумението, което отиващият си министър-председател Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас са постигнали миналата нощ“, посочва гръцкото издание.

Според други гръцки медии Пападимос е най-вероятният кандидат, но решението не е окончателно. „Кой е най-вероятният министър-председател? Всички източници твърдят, че Лукас Пападимос е онази личност, която ще поеме тази роля“, твърди вестник Ethnos.

Икономистът бе вицепрезидент на ЕЦБ между 2002 и 2010 г. Той бе управител на гръцката централна банка през периода 1994-2002 г. и ръководеше усилията на страната за присъединяване към еврозоната. След като напусна поста в ЕЦБ, той бе съветник на Папандреу.

Междувременно други гръцки медии съобщиха, че Гърция е прекратила договора с банките, които трябваше да я консултират при замяната на гръцки държавни облигации, притежавани от частни кредитори, с такива с по-дълъг срок на погасяване, което бе договорено на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 21 юли тази година.

Прекратяването на договорите на  Deutsche Bank, BNP Paribas и HSBC е станало през миналата седмица, посочва Athens News, цитиран от MarketWatch.

Остава неясно дали гръцкото правителство ще наеме нови консултанти или ще преговаря директно според условията на новото споразумение, постигнато през миналия месец, при което частните кредитори ще трябва да приемат 50% загуби по вложенията си в гръцки държавни облигации, се казва още в съобщението.

Трите банки обаче са завършили значителна част от подготовката за замяната и очакват да получат 70 млн. евро за извършената дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Как може страните от Еврозоната с по-ниска производителност да избегнат затъването в нови дългове? Е, няма как това да се избегне. Няма как да попречите на населението на страните с по-ниско производство да внасят повече, отколкото изнасят. Дори има логика да се предположи, че те ще предпочетат по-евтините и добри продукти, внесени от по-производителните евро-страни. Това е фундаменталният недостатък на общата валута в един общ пазар, съставен от икономики с крайно нееднородни възможности.Суровите мерки, които тези страни предприемат днес, стават абсолютно безсмислени, ако те не се откажат от еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
По време на Бретън Уудската Конференция бива учреден МВФ, както и предшествениците на Световната банка и Световната търговска организация. Господата от Бретън Уудс прекрасно знаели, че по-слабите страни ще пострадат в резултат на плановете им. МВФ, а по-късно и Световната банка, е награден с ролята да предоставя заеми на тези страни. Заемите били придружени с условия, които включват сурово орязване на социалните разходи, последиците от което засягат образованието и здравеопазването. На практика МВФ и Световната банка погребват развиващите се страни в дългова яма. Такъв дълг, че те никога не биха били способни да изплатят лихвите по заема, да не говорим за основната му сума. И веднъж попаднала в безизходна позиция, страната е принудена да продава всичко, което има (в частност руда и нефт), най-често на американски корпорации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Гърция вече изпитва на свой гръб какво значи да имаш европейски приятели, които предлагат заеми и в същото време налагат екстремни орязвания на държавния бюджет. Тези приятели са толкова сигурни в правотата на решението си, че позволяват на подивялото си куче-спасител МВФ да отхапе своя дял от гръцката трагедия. Между другото, това също значи и че еврото сега е подпомогнато от МВФ. Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагична реалност.Ирландия, Португалия и Испания също изпадат в затруднена ситуация. Докато са обвързани с еврото, те не могат да девалвират валутата си. Еврото сега действа като натрапен невидим обменен курс между страните. Същите страни се сблъскват с двоен проблем. Първо, те трябва да редуцират дълговете си до договорените европейски нива и, второ, те трябва да избягват нови дългове в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Навремето гърците банкрутираха Троя с троянския кон, сега банрутираха ЕС с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
с една дума ще назначат тоя дето е участвал във фалшифицирането на данните за гръцките проблеми...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
"Ако Гърция изпадне в дефолт (тоест спре плащанията по дълга си) остава без всякакво финансиране. Ако излезе от евро-зоната ще може да си печата собствени пари, па макар и обезценени. Вътрешно ще се оправят докато им се съживи икономиката. В този ред на мисли да му мислят кредиторите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още