IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank, BNP и Goldman Sachs са сред банките с по-високи капиталови изисквания

Списъкът на банките, които ще трябва да поддържат по-висока капиталова адекватност не е изненада, ако погледнете кои са 30-те най-големи световни банки, коментира анализатор

21:12 | 04.11.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank, BNP и Goldman Sachs са сред банките с по-високи капиталови изисквания

Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA и Goldman Sachs Group Inc. са сред банките, които ще трябва да поддържат по-висока капиталова адекватност, предвиждат планове на страните от Г-20, съобщава Bloomberg.

По-високите капиталови буфери са в размер на 1 до 2,5 процентни пункта.

Общо 29 банки може да се наложи да покрият по-високите изисквания, се посочва в предварителен документ на Борда за финансова стабилност. Мярката е одобрена от регулаторните органи с цел да предотврати евентуален фалит на систематично важните финансови институции.

Систематично важните банки се нуждаят от „по-високи капиталови изисквания, които да отразяват цената на евентуалния им фалит“, посочва Марио Драги, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Nomura Holdings Inc. и испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA не са включени в списъка на банките с по-високи капиталови изисквания, докато Lloyds Banking Group Plc е.

„Списъкът като цяло не е голяма изненада, ако погледнете кои са 30-те най-големи световни банки“, казва Ървин Хенри, директор на Британската банкова асоциация. „Интересно е че не откриваме името на Standard Chartered“, допълва той. „Изненадващо е, че не е включена и  Nomura“.

Сред щатските банки в списъка се нареждат Goldman Sachs и JPMorgan, но не и Morgan Stanley.

Societe Generale SA и Credit Agricole Groupe са сред четирите френски банки считани за систематично важни, докато единствените германски банки попаднали под ударите на регулаторите са Deutsche Bank и Commerzbank AG.

Сред британските финансови институции, които ще трябва да отговарят на по-високи капиталови изисквания се нареждат HSBC Holdings Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още