IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и ЕС: Атина трябва да се придържа към одобрените европейски помощи

В съвместно изявление Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой подчертават, че искат "Гърция да остане в еврозоната"

21:51 | 03.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Гърция трябва да се придържа към мерките за европейска помощ, одобрени в края на октомври“, заявиха днес в съвместно комюнике председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Двамата европейски лидери подчертават в същото време, че искат "Гърция да остане в еврозоната", отбелязва Ройтерс.

„Еврозоната остава готова да продължи да подкрепя Гърция, но тя трябва да се придържа към договорения пакет от 26-27 октомври и по-специално да продължи да прилага програмата на ЕС и МВФ. Това трябва да бъде кристално ясно. Ние искаме Гърция да остане в еврозоната“, казват двамата лидери.

Ван Ромпой коментира, че се надява темата за гръцкия референдум вече да не е на дневен ред.

„Очевидно идеята за референдума повече не е актуална, така че да се надяваме гръцкото правителство и парламента да могат да одобрят новата програма, за да можем да отпуснем транша в средата на декември и нещата да могат да продължат.

„Вчера ние ясно заявихме на гръцкото правителство: можете да правите каквото искате, но ние трябва да сме сигурни, че парите, които инвестирахме, които заемаме, някой ден ще си ги получим обратно. Затова трябва да сме сигурни и не можем да платим, докато този референдум все още е на дневен ред“, казва ван Ромпой.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Като са ти сложили вилата на врата ,какво ще правиш , А идеята за Съединени Европейски щати никога не ми се е нравила ,ама никой не ме е питал ,именно и за това и не гласувам защото с моето желание никой не се допитва ...Искуствените съюзи винаги са рухвали рано или късно...Защо трябва да храним още една доста раздута администрация ,чиято роля е да разпределя нашите пари както те решат ...и да вземат неадекватни меркиВсичките тези субсидии ,програми ,финансирания карат бизнеса да работи само заради субсиди ,а не заради самата дейност ,НЯМа никакъв ПАЗАРЕН механизъм ,А чист СОЦИАЛИЗЪМ "Всеки дава според възможностите , а получава според нуждите" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още