IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новината за гръцкия референдум потопи европейските индекси

Най-тежко засегнат се оказа банковият сектор и особено френските банки, поради опасенията на инвеститорите за експозицията им към Гърция

19:02 | 01.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Новината за гръцкия референдум потопи европейските индекси

Масови разпродажби във вторник обагриха европейските индекси в червено, след като новината, че Гърция планира да проведе референдум за последната спасителна сделка договорен с Европейския Съюз (ЕС), разпали нови страхове за това доколко е приложимо споразумението за спасяването на еврозоната, пише MarketWatch.

Загубите на борсите в Атина и Милано бяха особено тежки, като гръцкият ASE Composite и италианският FTSE MIB изгубиха близо 7%.

Паневропейският Stoxx 600 се раздели с 3,46% до 235 пункта, а еврото поевтиня спрямо долара с 1,22% до 1,3691 долара при затварянето на борсата.

При отварянето на борсата в Ню Йорк щатските индекси също отбелязаха рязък спад.

Разпродажбите станаха факт, след като гръцкият премиер Георгиос Папандреу в понеделник неочаквано обяви, че Гърция ще проведе референдум за сделката постигната с европейските лидери и кредиторите на страната, според която частните инвеститори ще отпишат 50% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации.

Референдумът, който най-вероятно ще бъде проведен през януари създава несигурност около плана за овладяването на европейската дългова криза. Особено силно нарастват опасенията за все по-високата цена за обслужването на италианския дълг.

„Ако се замислим колко последователно Гърция и Германия преследваха тази дългоочаквана сделка, изглежда доста ненужно да рискуваме всичко постигнато досега“, казва Джордън Ламбърт, трейдър на Spreadex Ltd. „Тази несигурност вероятно ще доведе до седмици на пазарни сътресения“.

По-рано днес Fitch Ratings обяви, че евентуалното отхвърляне на спасителния план от гръцките граждани би увеличило риска от принудителен и неконтролируем фалит на Гърция, както и вероятността страната да бъде изгонена от еврозоната.

Сред националните индекси, германският DAX 30 се понижи с 5% до 5 835 пункта, докато френският CAC-40 изгуби 5,38% до 3 068 пункта.

FTSE 100 в Лондон се раздели с 2,21% до 5 422 пункта.

Най-тежко засегнат се оказа банковият сектор и особено френските банки, поради опасенията на инвеститорите за експозицията им към Гърция. Акциите на Societe Generale SA се понижиха с над 16%, а тези на BNP Paribas SA с над 13%.

В Атина Piraeus Bank GR изгуби над 5%,  Alpha Bank GR над 11%, а National Bank of Greece NBG, собственикът на Обединена Българска Банка се раздели с над 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Аз пък си мисля, че за някои не е толкова негативно, а печелившо! Има една наша стара чалга " доларите в марки, сменяяям аз..." та Папандреу и хората около него , може да да са си поиграли на борсата, като са купили долари за евро след обявяването на спасителния план, а сега след изказваенето за референдума са обърнали доларите в евро...досетихте ли се какви печалби са реалирирали за 3 дена?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
mirin
преди 12 години
Глас народен, глас Божий.....!!! Народа на Гърция да реши, това е демокрация !!!!Вижте, на някой може да прозвучи апокрифно, но не виждам нищо лошо в това някой да набие един шут на банките !!! Правят пари от нищото, кредитират и заробват.... защо някой да не поживее и на техен гръб, без да им плати !!! Браво на гърците, единствените които успяха да издоят банките, досега единствено банките доят обществото !!!!иначе цялата тази "финансова система" е толкова порочна, такъв балон създаден от алчни ***, че е въпрос на време да се срине и то със страшен трясък !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
Няма значение малкият дял на Гърция.Важното и смъртоносното за еврото ще бъде допускането на прецедент член на еврозоната да фалира/то не че реално не е/.И ако стане това-през открехнатата врата вече надничат италианците.А те вече са дооооста тлъстички за преглъщане от Меркози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Просто вече подготвят "стадото" за фалита на Еврозоната и Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Да бе да...Гърция им е виновна.....Америка ще фалира утре и пак Гърция, ще им е виновна. Тези дето ги пишат тези статии, май са си изгубили връзката с главният мозък.....Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Целят привличане на вниманието , защото сделката наистина е неосъществима.Важно е на пазарите да се внушава , че има вероятност да стане нещо. Нещото е хиликоптери с чували с пари , най вече за неспасяемия спасителен фонд. Разбираемо е никой от спасяваните да не желае да се огласява необходимостта да бъде спасен , за да не му излезе име на сигурен удавник. Предполагам гърците си дават сметка , че тези пари за обещаните и вече отпуснати но не събрани 100 милиарда , едва ли ще предизвикат симпатии към тях в страните откъдето вече почти насилственно се отнемат.За фонда за спасяване 1 трилион са несъбираеми пари , реалния му размер за да запуши сериозно пробойните трябва да е 3 пъти по висок , ако се сборира техния размер.Не може да се приложи и технологията - Дянков , няма как временно да се запушват едни дупки и да се отпушват други за да се ползва един и същ материал недостатъчен да се зъпълнят всички.Изхода е ясен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още