IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Уейнбърг: Сделката за еврото – план, с който Мадоф би се гордял

За набирането на ресурси за финансиране на новия спасителния фонд Европа ще плати със загуба на работни места и свиване на потреблението, коментира анализаторът

17:15 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
К. Уейнбърг: Сделката за еврото – план, с който Мадоф би се гордял

„Нашето виждане е, че непокритите гаранции нямат стойност. За набирането на ресурси за финансиране на EFSF и свързания с него специален инвестиционен инструмент (SIV) ще е необходимо пренасочването на ресурси – главно местни европейски ресурси, не китайски или на МВФ – за сметка на вътрешното потребление и инвестициите“, допълва той.

През 2012 г. пренасочването на тези ресурси ще има негативен ефект върху заетостта и доходите в Европа, като причини за това ще са рязкото забавяне на икономиката и свиването на потреблението, посочва Уейнбърг, който вярва, че кризата ще се върне в Европа по-скоро, отколкото анализаторите очакват.

„Ние прогнозираме катастрофално свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) в цяла Европа, като спадът ще бъде свързан както с реалната икономика, така и с валутата“, казва той. „Това, което очакваме, е доста по-сходно с Голямата депресия от 30-те години, отколкото с който и да е бизнес цикъл от последните десетилетия.“

Докато се подготвя за последната сесия на най-добрия за фондовите пазари месец от 40 години насам, Wall Street определено е на различно мнение. Уейнбърг все пак вярва, че инвеститорите бъркат обявяването на рамка по сделка за спасяването на еврото с реалното финансиране и прилагане на подобна сделка.

„Станахме свидетели на подобен пазарен ръст и след сделката от 21 юли, която също беше прокламирана, като цялостно и окончателно решение на кризата“, казва той.

„Вярваме, че много инвеститори ще стигнат до нашите заключения: Спасителни планове без финансиране са безплодни, докато програмите за финансиране в сегашната им форма ще унищожат европейската икономика“, казва Уейнбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още