IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Уейнбърг: Сделката за еврото – план, с който Мадоф би се гордял

За набирането на ресурси за финансиране на новия спасителния фонд Европа ще плати със загуба на работни места и свиване на потреблението, коментира анализаторът

17:15 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
К. Уейнбърг: Сделката за еврото – план, с който Мадоф би се гордял

Сделката за спасяването на еврозоната повиши настроението на инвеститорите, но има поне един анализатор, който е шокиран от реакцията, предизвикана от последния опит на европейските лидери да сложат точка на дълговата криза на Стария континент, пише CNBC.

Миналата сряда европейските лидери „увеличиха“ размера на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро без да сложат и стотинка реални пари на масата, коментира Карл Уейнбърг, главен икономист на High Frequency Economics.

Докато шефът на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) обикаля света, за да привлече финансиране от големи държавни инвестиционни фондове, Уейнбърг се съмнява дали изобщо ще се намери някой, който да повярва в тази „налудничава“ схема.

„Сега на европейските лидери им се иска да получат достъп до ресурси, които не са техни, с които да финансират налудничавата схема от гаранции за продажбата на банкови активи, които може би никой няма да пожелае да купи, за да рекапитализират банките си, парализирани от други облигации, от които всички бягат като от огън“, казва Уейнбърг.

Китай, Япония и Международният валутен фонд (МВФ) бяха обсъждани като възможни донори за финансирането на европейската схема, но според Уейнбърг, развиващите се пазари не искат да плащат аз богати страни, които искат да избегнат икономически срив.

Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още