IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за слаб икономически растеж до края на 2013 г.

Еврозоната на практика ще изпадне в стагнация с ръст от 0,3% през 2012 г., който ще се ускори до 1,5% през 2013 г., прогнозира организацията

14:14 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР предупреждава за слаб икономически растеж до края на 2013 г.

Развитите икономики са заплашени от две години на анемичен икономически растеж и висока безработица, като прогнозата може да се влоши допълнително в случай, че еврозоната не успее да овладее дълговата криза, се посочва в изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от MarketWatch. 

В прогнозата си, публикувана 3 дни преди срещата на върха на страните от Г-20 в Кан, ОИСР призовава Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основния си лихвен процент, за да възстанови растежа в най-голямата икономическа зона в света. Организацията препоръчва на останалите централни банки да не повишават основните си лихви, както и да осигурят ликвидност, необходима за успокояване на пазарите.

През следващата година щатската икономика ще нарасне с 1,8%, а през 2013 г. се очаква да се ускори до 2,5%. Еврозоната на практика ще изпадне в стагнация с ръст от 0,3% през 2012 г., който ще се ускори до 1,5% през 2013 г., прогнозира ОИСР.

Съотношението между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) в развития свят ще продължи да нараства, като след 2 години ще достигне 108,7% в САЩ, 97,6% в еврозоната и 227,6% в Япония, разкриват данни на организацията.

ОИСР приветства споразумението за спасяването на еврозоната, но подчертава, че фактическото му прилагане не трябва да бъде забавяно. Организацията приканва Брюксел да публикува детайлите по споразумението във възможно най-кратък срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още