IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: На сделката за гръцкия дълг може да се гледа като на фалит

Агенцията предупреждава, че съотношението на гръцкия дълг към БВП ще остане над 100%

21:54 | 28.10.11 г. 1
Fitch: На сделката за гръцкия дълг може да се гледа като на фалит

Отписването на половината от гръцкия дълг от частните кредитори може да се разглежда като фалит. Това заяви в свое становище рейтинговата агенция Fitch, цитирана от Bloomberg.

Според агенцията, акцентът се поставя върху необходимостта от постигане на по-висока устойчивост на гръцките публични финанси. Страната обаче се изправя пред огромни предизвикателства, а съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) ще остане над 100% дори и при позитивен сценарий, пише още в становището.

Fitch обаче приветства споразумението за повишаване на капиталовата адекватност от първи ред на банките. Агенцията определи решението на европейските власти като “важна стъпка за възстановяване на доверието във финансовата система на еврозоната”.

Агенцията одобрява и широката рамка на постигнатите на срещата на върха на Европейския съюз от договорки. Fitch обаче предупреждава, че ситуацията в Европа е несигурна, а евентуалните допълнителни понижения на пазарите ще засилят натиска за последващо понижение на рейтинги на държави от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
Не "може" >>>> това е фалит и тези които продължават да наливат вода в продънената гръцка каца ще пият после по още една студена вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още