IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната очаква 1 трлн. долара инвестиции от страна на БРИКС?

Стабилизиране на финансовите пазари във валутния съюз може да стане с поне 2 трлн. евро, а в спасителния фонд са предвидени наполовина по-малко, коментират запознати

16:10 | 27.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Еврозоната очаква 1 трлн. долара инвестиции от страна на БРИКС?

Ръководителите на еврозоната искат от страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и от Международния валутен фонд (МВФ) да отделят 1 трилион евро (1,4 трилиона долара) в специален фонд за стабилизиране на финансовия пазар на еврозоната, съобщават днес делови европейски кръгове, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Тази нощ на срещата на върха на еврозоната бе взето решение за увеличение на размера на активите на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който сега достига 440 милиарда евро.

В приетите официални документи точна цифра не се посочва, но на пресконференцията след срещата френският президент Никола Саркози посочи цифрата 1,4 трилиона долара като финансова мощ на ЕФФС.

Според дипломатически кръгове това равнище ще бъде постигнато с прилагането на специална формула, при която облигациите на редица страни от еврозоната ще бъдат застраховани чрез ЕФФС. Общата сума на застрахованите облигации ще достигне 1 трилион евро.

Ръководителите на еврозоната обаче са стигнали до извода, че стабилизиране на финансовите пазари в сегашните условия може да има само, ако фондът бъде 2 трилиона евро, допълва ИТАР-ТАСС.

На снощната среща е постигнато споразумение страните от еврозоната да предоставят гаранции за половината сума. Другата половина - 1 трилион евро - ЕС възнамерява да получи от трети страни.

Това са на първо място от БРИКС и страни с високо положително външнотърговско салдо, включително износителките на петрол от Персийския залив. Получените финанси ще постъпят в специален международен стабилизационен фонд.

Евросъюзът разглежда възможността да поиска и кредит от МВФ.

По данни на ИТАР-ТАСС планът за привличане на финансови средства от БРИКС и МВФ ще бъде обсъден на срещата на върха Г-20 на 3 и 4 ноември в Кан.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Русия -Не ; Индия - Не ; Ю. Африка - Не ; Бразилия - с малко да ; Китай - с повече да , НО при положение че си отвориш пазарите за 50 години (самоубийството на ЕС ) така че НЕ ;обожавам Итар Масс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още