IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент одобри увеличаването на спасителния фонд за еврозоната

В одобреното предложение се казва, че ЕЦБ не е необходимо повече да изкупува държавни облигации, както и че фондът не може да бъде финансиран чрез финансовата институция

17:18 | 26.10.11 г.
Германският парламент одобри увеличаването на спасителния фонд за еврозоната

Долната камара на германския парламент одобри предложението за подсилване на спасителния фонд на еврозоната чрез ливъридж, осигурявайки на канцлера Ангела Меркел мандата, от който се нуждае, за да преговаря на ключовата среща на високо равнище на Европейския съюз по-късно днес в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Заместник-председателят на камарата заяви, че 503-ма депутати са подкрепили предложението, 89 са били против, а 4-ма са се въздържали.

В предложението се казва, че Европейската централна банка не е необходимо повече да изкупува държавни облигации на вторичните пазари и че Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) не може да бъде финансиран чрез финансовата институция.

Предложението за увеличаване на размера на фонда без наливане на пари на данъкоплатците в него е обект на яростен дебат в най-голямата икономика в еврозоната. Перспективите за всеобхватно споразумение за преодоляване на дълговата криза в еврозоната на днешната среща на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС изглеждат мрачни, като остават дълбоките разногласия по ключови аспекти като осигуряването на по-голяма финансова мощ на спасителния фонд.

Ръцете на Меркел по отношение на преговорите бяха вързани, след като през миналия месец германският Конституционен съд постанови, че подобни споразумения трябва да бъдат одобрени от законодателния орган.

Междувременно немският канцлер съобщи, че делът на страната в ЕФФС се запазва. „Германия поема гаранции в рамките на ЕФФС в размер на 211 млрд. евро, така бе решено и така остава“, каза Меркел пред Бундестага.

Тя отбеляза, че в момента въпросът за стабилизирането на еврото е най-важният, с който се занимава федералното правителство. „Искаме Гърция колкото се може по-бързо да стъпи на крака и ще направим за това всичко възможно в рамките на германско-гръцкото партньорство."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още