IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции сe понижиха преди утрешната среща на високо равнище на ЕС

Много очаквания са калкулирани в пазарите и политиците ще трябва да постигнат пробив, за да оправдаят доверието на инвеститорите, коментира анализатор

19:23 | 25.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции сe понижиха преди утрешната среща на високо равнище на ЕС

Акциите в Европа се понижиха в днешната сесия, след като стана ясно, че европейските финансови министри няма да се срещат преди утрешната среща на лидерите на ЕС, предават Ройтерс и CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, спадна с 0,7% до 982 пункта, след като в понеделник се повиши с 1,1%.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,4% до 5 526 пункта, германският DAX отстъпи с 0,1% до 6 047 пункта, а френският CAC 40 загуби 1,4% до 3 174 пункта.

В началото на днешната сесия акциите вървяха стабилно нагоре заради добрите корпоративни резултати. Отчетите на BG Group и Deutsche Bank надхвърлиха прогнозите, подкрепяйки пазара.

Пазарите се бяха повишили в навечерието на утрешната среща на високо равнище заради очакването за приемане на всеобхватен план за справяне с европейската дългова криза въпреки някои отчетливи различия по важни елементи от плана.

Според източници на Ройтерс обаче предхождащата я среща на финансовите министри, макар да не бе официално потвърдена предварително, е била отложена, тъй като не са били изчистени детайлите по въпросите, предмет на обсъждане. 

Европейските акции се понижиха рано следобед, след като  германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ се противопоставя на израз в проекторешение за утрешната среща на високо равнище на ЕС, с който се призовава ЕЦБ да продължи да изкупува облигации на вторичния пазар.

„Много очаквания са калкулирани в цените и политиците ще трябва да постигнат пробив, за да оправдаят доверието на инвеститорите. Пазарът иска решение за Гърция, рекапитализация на банките и разширяване на спасителния фонд”, коментира Филип Жизел, директор пазарни изследвания в BNP Paribas Fortis Global Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още