IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS обяви 39% спад на печалбата за третото тримесечие

Най-голямата швейцарска банка, която през август обяви, че ще съкрати 3500 служители, планира да свие инвестиционното си банкиране

12:37 | 25.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
UBS обяви 39% спад на печалбата за третото тримесечие

UBS AG, най-голямата швейцарска банка, обяви спад на печалбата си за третото тримесечие от 39%, отчитайки загубата в размер на 2,3 млрд. долара от неоторизирана търговия през септември, пише Bloomberg.

През третото тримесечие нетната печалба на банката е паднала до 1,02 млрд. швейцарски франка (1,16 млрд. долара) от 1,66 млрд. франка за същия период на миналата година, се казва в изявление на базираната в Цюрих институция.

Средната прогноза на 11 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, беше за печалба от 318 млн. франка, след като по-рано този месец UBS обяви, че печалбите от преоценката на собствения дълг на банката и продажбите за собствена сметка ще омекотят загубите от неоторизираната търговия и ще доведат до „умерена“ печалба за тримесечието.

UBS, която през август обяви, че ще съкрати 3500 служители, планира да свие инвестиционното си банкиране и да насочи повече средства към фондовете за управление на капитали – стъпка, която председателят на банката Каспър Вилигър определи като „изместване на парадигмата“. През октомври финансовият директор Том Наратил заяви, че „икономическата несигурност“ е принудила клиентите на банката да търгуват по-малко през тримесечието и че спадът на фондовите пазари понижава стойността на управляваните активи.

„Средата се е влошила“, казва Киан Абухосейн, базиран в Лондон анализатор на JPMorgan Chase & Co. „Наблюдаваме доста по-ниска активност, породена от несигурността на пазарите. Банките, които са притиснати, първи ще ревизират стратегиите си.“

UBS обяви, че инвестиционната й банка отчита загуба преди данъци от 566 млн. франка (като се изключат инцидентът с неоторизираната търговия и печалбите по собствения дълг), в сравнение със загуба от 19 млн. франка година по-рано поради по-силния франк, по-ниските приходи във всички сектори и „тежките условия на пазара“.

„Перспективите пред глобалния икономически растеж остават функция на изхода от дълговата криза в еврозоната, успокояването на страховете за банковия сектор, икономическият растеж в САЩ, безработицата и щатския бюджетен дефицит“, отбелязва банката. „Ако тези проблеми не бъдат разрешени, настоящите пазарни условия и търговската активност е малко вероятно да се подобрят чувствително“.

Загубите от инвестиционното банкиране на UBS бяха акумулирани от губещи позиции във фючърси по Standard & Poor’s 500, DAX и EuroStoxx и доведоха до оставките на изпълнителния директор Освалд Грюбел и редица директори на отдели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още