IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони не приема лекциите на европейските лидери

След Гърция Италия е страната с най-много дългове в ЕС. Заради нарастващо съмнение в страната експерти предричат използване на спасителния пакет за Рим

21:13 | 24.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианският премиер Силвио Берлускони е подложен на натиск от европейските си партньори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Силвио Берлускони е подложен на натиск от европейските си партньори. Снимка: Ройтерс

ЕЦБ започна да купува италиански облигации през лятото, за да намали лихвите, които страната плаща при изплащането на дълговете си. Със 120% от БВП Италия има най-високо ниво на дълговете в ЕС след Гърция. Ако се стигне до гръцки сценарий обаче страната трудно може да бъде спасена, защото е третата по големина икономика в еврозоната.

На срещата на върха в неделя държавните и правителствени ръководители са усилили натиска над Италия да направи повече за намаляване на задълженията си. Премиерът Силвио Берлускони е разговарял на шест очи с канцлера Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Меркел е поискала Италия да изплаща дълговете си „по начин, заслужаващ доверие“. Без да споменава изрично Италия, президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че до следващата среща в сряда някои участници трябва „да убедят колегите си, че ще изпълнят напълно обещаните мерки“.

„Няма опасност за стабилността на италианските държавни финанси“. Така поне твърди в комюнике преди извънредното заседание на министерския съвет премиерът на Италия Силвио Берлускони, цитиран от Ройтерс.

„Никой не е в състояние да дава уроци на партньорите си“, допълва Берлускони, след като този уикенд страната му бе подложена на критики от ръководителите на Франция и Германия, които изискват от нея твърди ангажименти за реформи и намаляване на дълга.

Берлускони изрази твърдата си позиция за държавния дълг и банковата криза и изтъкна, че ще я представи на следващата среща на върха на ЕС в сряда. По думите му е „време да се предпази еврото от пазарните спекулации веднъж завинаги, за да се избегне кризата за всички европейски икономики". 

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Берлускони не може да приема лекции от Меркел и още по-малко от Саркози, тъй като много добре знае,че и те са яко ***, с много по-големи дългове от Италия и е само въпрос на време да се види това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
"Берлускони не приема лекциите на европейските лидери"Много категорично забива гвоздея в ковчега. Италия (Берлускони) е с *** ***, но продължава да се държи като големия мъжкар и да определя на другите двама как да се обръщат към него на Вие. Меркел и Саркози трябва да му се поклонят и да го помолят да вземе парите им. Това няма да стане и разцеплението започва да се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още