IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейските борси затвориха на зелено

Фондовата борса в Атина обаче се срина с цели 4,51% при закриването заради спада на банковите котировки с над 20%.

20:13 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха значително в края на днешната търговия, следвайки покачването на Wall Street в очакване на скорошно решение на дълговата криза в еврозоната, предаде Ройтерс. В САЩ индексът Dow Jones се повиши с 0,3% до 11 848 пункта.

Скокът във Франкфурт бе 1,41% до 6 055 пункта, в Париж бе отчетено покачване от 1,55% до 3220 пункта, а в Лондон - с 1,08% до 5 548,06.

Фондовата борса в Атина обаче се срина с цели 4,51% при закриването заради спада на банковите котировки с над 20%. Акциите на Alpha bank поевтиняха с 19,14% до 0,938 евро, на Eurobank - с 20,25%, на Гръцката национална банка - с 20,79% до 1,6 евро, а на Piraeus - с 22,13% до 0,239 евро.

„Пазарите са доста изнервени преди важната среща на върха в сряда“, заяви трейдър. И други борсови агенти заявиха, че в началото на сесията инвеститорите са били сдържани. „Настроението ще зависи много от дългоочакваната среща на върха в сряда“, заяви и Улрих Вортберг, анализатор в Landesbank Hessen-Thüringen.

През тази седмица погледите на инвеститорите са приковани  към Брюксел. Някои водещи компании в САЩ и Европа ще публикуват финансовите си отчети. Само представените на водещия индекс Dax фирми, които ще представят резултатите си, са десетина, сред тях са Bayer, BASF, Deutsche Börse, Daimler, Lufthansa и Volkswagen. Във вторник отчета си ще представи Deutsche Bank, а в сряда - Merck и SAP. С нетърпение в САЩ се чакат отчетите на Boing и Procter & Gamble.

Днес на борсата в Германия доста голям ръст отчетоха акциите на RWE, които поскъпнаха с 2,5%. Принадлежащата към RWE компания Dea UK инсталира успешно своята платформа  Breagh Alpha в Северно море.

Акциите на Munich Re поскъпнаха с 0,9%. Добри новини и за Volkswagen – според медийна публикация концернът може още през тази година да стане лидер на световния автомобилен пазар. Акциите на компанията поскъпнаха с 4,6%.

Акциите на Deutsche Telekom са сред губещите в Германия – те отчетоха спад с 1,2%. Управителният съвет на телекомуникационния концерн ще настоява за приемането на нов спестовен пакет, който може да е свързан и със съкращаване на работната сила.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още