IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските банки имат нужда от 108 млрд. евро допълнителен капитал

Това показват оценките на Европейския банков регулатор, с които са съгласни и финансовите министри на страните от ЕС

11:43 | 24.10.11 г.
Европейските банки имат нужда от 108 млрд. евро допълнителен капитал

Големите европейски банки ще бъдат принудени да намерят 108 млрд. евро свежи капитали през следващите шест до девет месеца заради плана на европейските лидери за подсилване на финансовите институции, който трябва да бъде обявен скоро, пише The Financial Times.

След десетчасови разговори в Брюксел финансовите министри на всичките 27 държави-членки в Европейския съюз се обединиха около мнението, че недостигът на капитал е значително по-висок от първоначалните изчисления.

Най-много капитал ще трябва да набират банките от южноевропейските държави.

Анонимни източници, запознати с преговорите около рекапитализацията на банките в Европа, съобщават за изданието, че по последни оценки на Европейския банков регулатор финансовите институции имат нужда от въпросните допълнителни 108 млрд. евро. Тези средства ще позволят на банките да изпълнят изискването за 9% адекватност на капитала от първи ред.

Планът на европейските власти за рекапитализация на банките ще включва още мерки за координиране на националните усилия за деблокиране на финансирането на банките чрез държавни гаранции за издаването на нови банкови облигации. Германия обаче засега се противопоставя на идеята за съвместни спасителни фондове, които да закупуват банкови облигации, въпреки че според анализатори това е съществена стъпка за подобряването на ликвидността на банковите институции.

Банките ще трябва да използват собствени ресурси за подсилването на капитала или да набират финансиране от частни инвеститори, от правителствата, а в краен случай – и от Европейския фонд за финансова стабилност, отбелязва изданието.

Остават обаче несъгласията между държавите-членки на Европейския съюз по въпроса за разширяването на европейския спасителен фонд. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой съобщи, че в сряда ще бъде готов антикризисен план, в който ще бъде включена и точка за спасителния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още