IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната даде зелена светлина за Гърция

Министрите на финансите одобриха деблокирането на 8 млрд. евро за изпадналата в криза южноевропейска страна

21:46 | 21.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	През тази седмица Атина беше залята от нови протести.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През тази седмица Атина беше залята от нови протести. Снимка: Ройтерс

Гърция може да поеме дъх. Министрите на финансите от еврозоната дадоха тази вечер принципно одобрение за деблокиране на жизненоважен кредит за заплашената от фалит страна, предаде DPA, позовавайки се на европейски дипломат. 

Те разрешиха отпускането на шестия транш от първия спасителен пакет за страната, обявен миналата година. Той е размер на 8 млрд. евро и е крайно необходим на Гърция, за да избегне фалита. 

Поредният транш ще бъде отпуснат в първата половина на ноември след одобрението и на Международния валутен фонд (МВФ). В специално комюнике министрите посочват, че независимо от отчетеното влошаване на ситуацията, описано в доклада на Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ), Атина полага усилия и затова се одобрява сключването на втора спасителна програма.

В документа е записано, че тази нова програма „ще бъде подходяща комбинация от допълнително ново официално финансиране и участие на частния сектор“.

С решението си днес министрите последваха препоръката на  Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) – т. нар. „тройка“, които проверяват периодично финансовото състояние на страната. Инспекторите са установили „изключително тревожна динамика на държавния дълг“.

Европейските партньори винаги подчертаваха, че е искат в никакъв случай да допуснат фалит на Гърция. Още през юли страните от еврозоната гласуваха за нов спасителен пакет за Атина в размер на нови 109 млрд. евро. Тъй като междувременно положението в Гърция се влоши, и този пакет ще се окаже недостатъчен. Затова политиците възнамеряват да въвлекат по-силно банките и застрахователите в спасителния план. Решение за това още не е взето.

Според изчисленията на Тройката без драстична промяна в курса Гърция отново ще изпадне в подобна финансова криза най-късно след десет години. При запазване на сегашната политика общата задлъжнялост през 2020 г. ще бъде 152% от БВП. При неблагоприятно развитие на световната икономика Атина би могла да се върне на финансовите пазари едва през 2021 г. 

Заседаващите министри получиха получиха доклада на Тройката едва днес следобед. Контрьольорите искат да установят дали в дългосрочен план Гърция ще може сама да обслужва дълговете си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
мислиш ли че някой ще чака още 10 г. ...нито немците нито византийците, просто нещата ще ескалират доста по-рано, Сорос няма търпение да повтори номера с английската центр. банка, но този път в колосални мащаби а и не само той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
jblazeme87
преди 12 години
Nikakvi pari za tezi kupondjii deto samo nqkoi trqbva da im sluguva.A sy6to i taka ne pla6tat nikakvi danyci poznati imam mnogo tam, kakto bulgari taka i gurci tezi pari otivat pri bogatite gurci i iz4ezvat ne gi byrka 4e sa vyv *** pred evrosyiuza vajnoto e da si vyrnat drahmata tova iskat te!!! :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
"""Гърция отново ще изпадне в подобна финансова криза най-късно след десет години.""" Времето е достатъчно на Германия и Франция да разтоварят натиска над банковите им системи и да създадат механизъм за изритване на такива хрантутници като византийците. И след това може да я оставят да изпадне от евросъюза и след това да ФАЛИРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
XY
преди 12 години
През 2020 г. задлъжнялостта ще е 152% :) Че те са ОБРЕЧЕНИ с години на това статукво! Няма да издържат толкова със СИГУРНОСТ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още