IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски фондови борси затвориха на зелено

Редица положителни новини успокоиха инвеститорите и се погрижиха за скок в края на седмицата

20:09 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Брокер на борсата във Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Брокер на борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха рязко в края на днешната търговия на фона на надеждите за конкретни решения на европейските срещи на върха в неделя и сряда, преде DPA.

Преди срещата на върха на ЕС през уикенда Dax получи подкрепа от няколко насоки. Основният германски индекс се повиши с 3,5% до 5970 пункта, с 202 пункта повече от предния ден.

Правителствени кръгове оповестиха, че между Германия и Франция вече няма големи различия във вижданията преди срещата на върха за еврото в неделя.

Това повиши надеждите за скорошно решение, заяви трейдър. На срещата на върха в неделя правителствените и държавните ръководители на ЕС само ще заседават, а решенията се очаква да бъдат взети в сряда.

За оптимизъм се погрижи и фактът, че рейтинговата агенция Fitch не планира да понижи рейтинга на Франция. „Промените в спасителния план EFSF няма да навредят на френския рейтинг“, заяви Дейвид Рилей от агенцията. Освен това силно решение за еврото ще предпази и Италия и Испания от нови понижения.

Убедителните резултати на General Electric и други американски компании не бяха отразени подобаващо на борсите предвид на новините за срещата на европейските лидери.

EuroStoxx50 се повиши с 2,1% до 2320 пункта, в Париж бе отчетено покачване от 2,83%, а в Лондон - 1,93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още