IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Протакането на дълговата криза е "катастрофално"

Председателят на еврогрупата отхвърля извода, че става дума само „за един проблем между Германия и Франция“

18:38 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

„Протакането на дълговата криза създава "катастрофален" имидж на еврозоната за останалата част от света“, заяви председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от AP.

Премиерът на Люксембург отбеляза още, че решенията трябва да се взимат от всичките 17 страни членки на единното европейско валутно пространство. Юнкер отхвърля извода, че става дума само „за един проблем между Германия и Франция“. „Как така смятате, че е достатъчно само Германия и Франция да се разберат?. Имаме 17 правителства, 17 държави, 17 парламента. Нямаме само един парламент в Берлин, който да има правото да взема решенията за еврото“, казва Юнкер.

Той говори при пристигането си за днешната среща в Брюкселна министрите на финансите от еврозоната, които трябва да подготвят срещата на европейските лидери в неделя, посветена на бъдещето на еврозоната.

Настояването на Франция да бъдат използвани пари на ЕЦБ в борбата с дълговата криза в еврозоната срещна силната съпротива на Германия и други партньори от ЕС, изолирайки все повече Париж преди ключовата среща на върха. Затова вчера стана ясно, че най-късно до сряда ще има нова среща, само няколко дни преди срещата на върха в неделя.

„Германия и Франция се споразумяха по главните точки на план за справяне с европейската дългова криза“, заяви междувременно днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от AP.

Изявлението бе направено ден, след като двете страни признаха, че в края на тази седмица няма да има представяне на нова стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още