IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Връзката между спасителния фонд за еврозоната и ЕЦБ е проблематична

Трябва да обърнем внимание на това, което договорът за ЕС позволява, както и на онова, което не позволява, посочва европейският финансов комисар

13:40 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Връзката между спасителния фонд за еврозоната и ЕЦБ е проблематична

Европейските правителства работят „много интензивно“ върху възможни опции за разширяване на Фонда за финансова стабилност на еврозоната (EFSF), но предоставянето на достъп до средствата на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се окаже проблематично от юридическа гледна точка, посочва комисарят на Европейския съюз (ЕС) по монетарните въпроси Оли Рен, цитиран от MarketWatch.

„Трябва да обърнем внимание на това, което договорът за ЕС позволява, както и на онова, което не позволява“, казва Рен пред германския всекидневник Handelsblatt. „Директната връзка“ между EFSF и ЕЦБ „може да се окаже трудна“, предупреждава той.

Все пак, от съществено значение е EFSF да бъде разширен, а неговият наследник - Европейският механизъм за стабилност, трябва да бъде активиран по скоро през 2012 г., отколкото през 2013 г., допълва той.

По отношение на Гърция Рен посочва, че страната ще получи следващия транш от гласуваната през 2010 г. помощ през ноември, както е планирано, стига гръцкият парламент да приеме мерките за бюджетни икономии и реформите, които е обещал.

Рен „все още се надява“,  че 17-те страни от еврозоната ще постигнат споразумение на срещата си в неделя, въпреки очевидните разногласия между Германия и Франция за начина по който EFSF да бъде разширен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още