IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия понижи почти наполовина прогнозата си за икономическия ръст догодина

Германската икономика буксува заради забавянето на износа, посочват от икономическото министерство на страната

15:00 | 20.10.11 г. 1
Германия понижи почти наполовина прогнозата си за икономическия ръст догодина

Германското правителство понижи до 1%, или почти наполовина, прогнозата си за икономическия ръст догодина, съобщи CNBC. Основната причина за ревизията на очакванията за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е забавянето на износа.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е занижило леко и очакванията си и за растежа през настоящата година. Според предишната прогноза БВП трябваше да нарасне с 3%, докато сега се предвижда повишение от 2,9%.

Министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер заяви, че забавянето е било очаквано, но допълни, че не се очакват икономически спад и рецесия.

За износа икономическото министерство в Берлин прогнозира увеличение от 7,5% тази година и само 3,5% догодина. Ведомството смята още, че вътрешното търсене ще играе все по-голяма роля за икономическия растеж на Германия.

Очаква се още безработицата в първата европейска икономика да продължи да пада догодина, като ще достигне 6,7%. За 2011 г. се предвижда 7% ниво на безработицата в Германия.

Прогнозите за инфлацията са, съответно, за ръст от 2,3% и 1,8% през тази и следващата година. Разполагаемият доход на домакинствата пък ще отбележи увеличение с 3,2% през 2011 г. и 2,9% през 2012 г., посочва икономическото министерство на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
наливайте пари наляво и надясно, и ще намалите още прираста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още