IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тройката" препоръчва незабавно отпускане на спасителния транш за Гърция

МВФ се счепка с ЕС за прогнозите за устойчивостта на гръцкия дълг

14:36 | 20.10.11 г. 2
"Тройката" препоръчва незабавно отпускане на спасителния транш за Гърция

Шестият транш от спасителната помощ за Гърция да бъде отпуснат възможно най-бързо. Това се препоръчва в доклада на инспекторите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) – т. нар. „тройка“, които проверяват периодично финансовото състояние на страната, съобщи CNBC.

Инспекторите са установили „изключително тревожна динамика на държавния дълг“. 

В доклада им пише още, че е необходимо да бъдат ревизирани надолу средносрочните прогнози за икономическия растеж на страната, тъй като управляващите няма да успеят да постигнат поставените фискални цели през 2011 г. Ако обаче бъдат предприети допълнителни мерки за свиване на разходи, то Атина може и да посрещне фискалните цели за следващата година.

Междувременно неназован представител на европейските власти съобщи за Ройтерс, че между ЕС и МВФ е възникнал конфликт във връзка с прогнозите за устойчивостта на дълга. Според фонда очакванията на Евросъюза са много по-оптимистични. Затова от МВФ настояват да се изчакат „по-ясни перспективи“ преди подписването на следващия транш от спасителната помощ за страната.

МВФ иска да изчака срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 октомври. От фонда се надяват дискусиите по време на срещата да дадат по-ясна картина за нивото на задлъжнялост на Гърция. Фондът смята, че оценките на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) са по-оптимистични и затова в случая е важно мнението на Еврогрупата и Европейския съвет, допълнил е анонимният източник.

Информацията все още не е официално потвърдена от МВФ.

Още преди време МВФ заяви, че преди да бъде отпусната допълнителна помощ за Атина, фондът трябва да се увери, че страната има възможност да си осигури финансиране в средносрочен план. Ако обаче следващият транш от спасителната помощ, която ЕС и МВФ обещаха на Гърция миналата година, не бъде отпуснат, страната вероятно ще обяви фалит.

Някои държави от еврозоната оказват сериозен натиск върху частния сектор да съдейства за намаляването на дълговото бреме на Гърция, като бъде отписан по-голям процент от дълговете на страната. През юли беше постигнато споразумение да се отпишат около 21% от гръцкия дълг, което ще доведе до редукцията му с около 50 млрд. евро до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
лошо няма, отписвайте, след това отпишете на Испания дълговете, на Италия, Ирландия, Португалия. И всичко става пак Рай на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 12 години
Каква зла гадъ са топ банкерите?Обират печалбите на 100%.Загубите да ги плаща простолюдието.Но като няма "Комисията Клашноков", така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още