IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат награда за изработване на план за излизане от еврозоната

Тя трябва да стимулира най-добрите икономически умове в света да предпазят Европа от финансов колапс, твърди учредителят Саймън Уулфсън

15:38 | 19.10.11 г. 3
Предлагат награда за изработване на план за излизане от еврозоната

Британски бизнесмен предлага награда от 250 000 паунда за онзи икономист, който измисли най-добрия план за напускане на еврозоната от държава-членка, съобщи Ройтерс.

Еднократната награда е спонсорирана от главния изпълнителен директор на веригата магазини за облекло Next и виден деец на Консервативната партия Саймън Уулфсън, който е и член на горната камара на британския парламент.

„Бъдещето на световната икономика до голяма степен ще зависи от това какви ще се случи през следващите няколко години в Европа“, смята Уулфсън. „Заедно с много европейски бизнесмени аз се надявам, че еврозоната ще се стабилизира, но ако това не стане, Европа не трябва да изпадне в политически вакуум“, добави той.

По думите му наградата има за цел да стимулира най-добрите икономически умове на света да изпълнят подобна политика със съдържание, като усилията им могат да предпазят Европа от изпадане във финансов хаос, който би обезценил спестяванията, би увеличил безработицата и би разрушил сплотеността на обществото.

До 31 януари 2012 г. икономистите трябва да представят предложенията си за наградата. Вариантите ще бъдат обсъдени от комисия, съставена от водещи икономисти.

Процедурата ще бъде ръководена от влиятелната дясноцентристка организация Policy Exchange.

Великобритания е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Икономическите ѝ перспективи обаче са тясно свързани със съдбата на общата европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Тези пък с умрелия им паунд се н..аха да злорадстват :) Аз давам 25 паунда кеш и остатъка в акции на Northern Rock, за най-добър план как правителството на Нейно Величество ще изтегли напечатаните паунди ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Той неговия модел е за излизане от кризата, не от еврозоната :)А от еврозоната се излиза само с военен преврат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Великият учен г-н Митев, веднага да им прати копие от Модел Ресурси М :))) Убеден съм, че веднага, директно и категорично ще му присъдят наградата. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още