IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции приключиха сесията на червено

Спадналият темп на икономически растеж в Китай през третото тримесечие оказа своето влияние върху пазара

19:35 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции приключиха сесията на червено

Акциите в Европа се понижиха в днешната сесия, макар да успяха да заличат част от загубите си в късната търговия, предават Ройтерс и CNBC.

Добивните компании бяха сред най-губещите, след като най-големият потребител на метали Китай обяви спад в икономическия растеж през третото тримесечие от 9,5% на 9,1%. 

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, спадна с 0,5% до 961 пункта, след като в понеделник загуби 1%. Той се е повишил с 12% от септемврийското си дъно, но от началото на годината е на минус 14%.

Британският FTSE 100 е надолу с 0,5% до 5 410 пункта, германският DAX прибави 0,3% до 5 877 пункта, а френският CAC 40 загуби 0,8% до 3 141 пункта, след като Moody’s предупреди, че може да постави негативна перспектива върху топ кредитния рейтинг на Франция от ААА.

„Ако икономиката на Китай се забави, останалите залагания на инвеститорите няма да имат значение”, коментира Иън Кинг, ръководител международни акции в Legal & General. „Ръстът се понижи малко, но определено имаше негативно влияние на пазара.”

Данните от САЩ показаха, че цените на производител са нараснали повече от очакваното, а индексът на доверието на строителите в страната се е повишил с 4 пункта до ниво от 18.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 18.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още