IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackrock: Възможна е временна национализация на гръцките банки

Анализатори очакват нови сливания в гръцкия банков сектор

12:34 | 17.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Blackrock: Възможна е временна национализация на гръцките банки

Някои гръцки банки може да се наложи временно да бъдат национализирани в случай, че Европа позволи мащабно преструктуриране на гръцки дълг като част от спасителния план за еврозоната, посочва високопоставен представител на щатската инвестиционна компания BlackRock, цитиран от CNBC.

BlackRock Solutions извършва одит на кредитните портфейли на гръцки банки – процес, който според централната банка в Атина ще помогне на сектора да възстанови достъпа си до фондовите пазари.

Поради дълговата криза в Гърция гръцките банки бяха изолирани от фондовите пазари и за оперативната си ликвидност се оказаха изцяло зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ако преструктурирането на гръцкия дълг се окаже агресивно и ако инвеститорите продължат да разпродават гръцки активи, банките ще трябва да отчетат значителни загуби, а за гарантиране на капиталовата си адекватност да разчитат на държавните спасителни фондове.

Крейг Филипс, глобален директор на консултантския отдел на BlackRock, посочва, че под контрола на правителството могат да се окажат голяма част от гръцките банки. Като причина Филипс изтъква значителното обезценяване на банковите акции, както и проблемите с финансирането.

„Това е естествена последица от необходимостта банките да получат достъп до държавни фондове, а правителството да придобие дялове в сектора, за да възстанови жизнеността на финансовите институции. Впоследствие банките ще бъдат приватизирани отново“, казва той.

Фондът за рекапитализация на гръцките банки е в размер на 10 млрд. евро, но трябва да нарасне до 30 млрд. евро, след като страните от еврозоната ратифицират спасителния механизъм за еврозоната (EFSF).

Филипс посочва, че гръцките банки не са застрашени от безотговорно раздаване на кредити, а от факта, че задълбочаващата се рецесия в страната може да се отрази негативно на кредитирането.

„Гръцката банкова система е доста консервативна на фона на икономиката като цяло“, казва той. „Основната грижа е колко дълбока ще е рецесията и как тя ще се отрази на кредитирането“.

Филипс посочва, че очаква допълнителни сливания в сектора, след като втората и третата по големина банки в страната - Eurobank и Alpha Bank - през август обявиха, че ще се слеят, за да се справят по-успешно с кризата.

„Очакваме още сливания сред банките с цел понижаване на оперативните разходи и подобряване на конкурентоспособността“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
И ние трябва да ги национализираме и банките и земите и заводите НИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Може и с едно изречение да се каже , гръцките банки се пукат по шевовете от преяждане с гръцки ДЦК. Това въобще не е неочаквано и одитът е дълбокобезсмислен за да констатира този факт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още