IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските нередовни данъкоплатци сънуват кошмари

Данъчни служители извършват проверки срещу 3000 германци, които са вложили парите си в дъщерна компания на британската банка HSBC в Люксембург

17:52 | 15.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заподозрените германци са имали сметки в клон на HSBC в Люксембург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заподозрените германци са имали сметки в клон на HSBC в Люксембург. Снимка: Ройтерс

Германският профсъюз на работещите във финансово-данъчните служби (DSTG) поздравява закупуването на диска. Това бил единственият ефикасен начин да се стигне до прегрешилите и да се упражни натиск върху данъчната честност. „Новото е, че данните са от Люксембург“, казва председателят на DSTG Томас Айгенталер, цитиран от агенция dpa.

„Смятахме, че те са сериозна дестинация, но де факто Люксембург трябва да бъде обозначаван като данъчен оазис и да изхождаме от това, че разкритите данни са само върхът на айсберга. Смятам, че в Люксембург има около 50 млн. евро, които не са обложени“, казва  Айгенталер. Според него новият диск с информация може да доведе до допълнителни данъчни приходи в размер до 900 млн. евро. 

Започналото преди години закупуване на дискове с информация принуди хиляди данъкоплатци сами да подадат декларации. Очевидно обаче в момента разследванията са в толкова напреднал етап, че е за доброволно подаване на данъчни декларации и оневиняване по този начин е твърде късно, смята председателят на синдиката.

И за самата банка закупеният диск може да бъде твърде горчив. В подобен случай швейцарската банка Julius Bär бе осъдена да плати 50 млн. евро обезщетение. В края на септември бе осъдена и щвейцарската банка Credit Suisse, която ще плати 150 млн. евро на германските власти, за да уреди извънсъдебно проблем с укриване на данъци по силата на споразумение с прокуратурата в Дюселдорф. Споразумението сложи край на дългата и сложна юридическа процедура и дава възможност да бъдат прекратени разследванията, започнати от прокуратурата в Дюселдорф срещу сътрудници на Credit Suisse в Германия, заподозрени, че са помагали на германци да укриват данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още