IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Европа ще се справи сама с кризата

Трите държави в развитие в Г20 – Бразилия, Индия и Китай не успяха да наложат помощта си за еврозоната

09:38 | 15.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Никола Саркози (ляво) и германският финансов министър Волфганг Шойбле след срещата им в Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никола Саркози (ляво) и германският финансов министър Волфганг Шойбле след срещата им в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Според Financial Times в момента световните лидери разглеждат два модела. Единият предвижда нововъзникващите пазари да купят облигации от МВФ, а вторият предвижда създаване на нов спасителен фонд към МВФ по подобие на ЕФФС. Средствата за него трябва да бъдат осигурени от членовете в МВФ и след това да бъдат използвани за кредитиране на закъсали държави или банки. Тъй като не се очаква САЩ да покажат готовност да се присъединят към този план, нововъзникващите пазари биха могли да си осигурят повече влияние в МВФ.

Друго предложение, което ще бъде дискутирано в Париж, предвижда изтегляне на предвиденото за 2012 г. увеличение на капитала на МВФ, предава агенция Dow Jones Newswires. С него МВФ би могъл да увеличи капацитета си за заеми за изпаднали в затруднения страни двойно до около 750 млрд. долара. При всички случаи в този план трябва да участва и САЩ, а това го прави трудно осъществим.

В Париж Франция и Германия недвусмислено показаха, че въпреки силната критика искат да наложат рекапитализация на банките. Шойбле е обсъдил с френския президент Никола Саркози детайлите за една съвместна позиция на ЕС, заяви германският министър след прием в Елисейския дворец.

В сряда председателят на Европейската комисия (EK) Жозе Мануел Барозу изложи план за подкрепа на еврозоната и банковия сектор. Той заяви, че банките трябва да увеличат стабилността си чрез увеличаване на резервите и ликвидните си активи.

На въпрос дали Берлин стои зад представения от Барозу план, Шойбле отговаря категорично: „Разбира се, това беше общо предложение на Саркози и канцлера Ангела Меркел“.

Двудневната среща в Париж започна с работна вечеря вчера и ще продължи до неделя следобед. Тя се възприема като генерална репетиция за срещата на правителствените и държавните ръководители на страните от Г20 в началото на ноември в Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още