IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел: Онези, които критикуват Европа, да се поучат от нея

Канцлерът на Германия призова за въвеждане на данък върху финансовите транзакции и извън Европейския съюз

15:35 | 14.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Меркел: Онези, които критикуват Европа, да се поучат от нея

Страните, които дават уроци на Европа как да реши дълговата си криза, да престанат да отхвърлят въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Такъв призив бе отправен от немския канцлер Ангела Меркел днес.

"Не е възможно онези, които извън еврозоната непрекъснато ни призовават да действаме против кризата, отказвайки в същото време да въведат данък върху финансовите трансакции", изтъкна Меркел, очевидно визирайки САЩ, предава Ройтерс.

Много членове на Г-20 като Япония и Бразилия подкрепят въвеждането на такъв данък, но той се отхвърля от Съединените щати и Китай. Въпросът не среща единодушие и в Европа, където само пет-шест страни от общо 27 членки на ЕС са се произнесли за въвеждането на такъв данък.

Сред приоритетите на Германия за срещата на върха на Г-20 на 3 и 4 ноември във френския град Кан канцлерът посочи "регулирането на финансовите пазари и на банките със системичен риск", като последното вече е направено в Германия.

За решаване на кризата в еврозоната Меркел изтъкна, че обезценяване на гръцкия дълг може да има само за да се избегне най-лошото и да се позволи на страната да се реформира, за да подобри конкурентоспособността си.

Тя отново се противопостави на издаване на еврооблигации, "които няма да предизвикат чудо и ще увеличат лихвите" по рефинансирането на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Светът не е длъжен да се съобразява с калпавите ви решения. Това не ви ли напомня за изказване на един друг премиер: направете си заплатите по-ниски и ще се оправите. На него му се смеете, че дава акъл, а вие казвате на света какво да прави. Въпреки, че двора ви е потънал в блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още