IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия има съвсем очевиден мотив да напусне еврозоната

Това може да са окаже искрата, която евентуално да доведе до разпадането на все по-нестабилната европейска валута, смята анализаторът Матю Лин

12:46 | 14.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Финландия има съвсем очевиден мотив да напусне еврозоната

Петмилионната Финландия може да реши да напусне единната европейска валута и да се завърне към своята марка, ако бъде принудена да извади средства за подкрепа на по-слабите членки на еврозоната, пише Матю Лин, анализатор в Strategy Economics, цитиран от CBNC.

Северната страна предизвика опасения, че може да осуети втория план за финансова подкрепа на Гърция, изработен през юли, след като поиска обезпечения в замяна на своята лепта за спасителния фонд.

Финландия има очевиден финансов интерес да изостави еврото и гласоподавателите в страната вече негодуват срещу цената на спасителния пакет, смята Лин.

Това според него може да са окаже искрата, която евентуално да доведе до разпадането на все по-нестабилната европейска валута.

Финландия се радва на излишък по текущата си сметка в размер на 3,3 млрд. евро през миналата година, държавният дълг е малко над 50% от БВП, а активите на населението превишават задълженията му с 28 млрд. евро, посочва Лин.

„Мотивът на Финландия да напусне еврозоната е съвсем очевиден“, пише той. „Тя се превръща във все по-хаотична и податлива на извънредна нестабилност, докато се бори с овладяването на дълговата криза.“

Ако Финландия върне своята марка, тя ще поскъпне заради силния растеж и ниския дълг, което ще намали цената на вноса, а стойността на местните инвестиции в чужбина ще се повиши. Страната обаче ще избегне нарастващите разходи за спасителните фондове, добавя Лин.

Най-добрият начин за инвеститорите да отиграят възможността Финландия да напусне еврозоната е като купуват нейните държавни облигации, тъй като спредът в доходността им спрямо германските може да се свие значително, т.е. цената им да се повиши, казва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Да излизат няма проблем. Може да се говори какво ли не, НО благодарение на ЕС се промениха някои неща в ***. Все още НАПРАЗНИТЕ опити за СЪДебни реформи, масова К.Рупция сред управляващите, високи цени на GSM-операторите, ширещата се ШУРОБАДЖАНАШКА ДЕФОРмация .......Така, че вярно плащаме, НО надявам се по-малко от кражбите в тази ***. ИНАЧЕ ще дойде някой като КАДИРОВ и ще играе ТОЯГАТА. а сега какво ГЛАД, мизерия за масите и 20 г. пладнешки обир. ДЕЛА с 50 тома и немогат да го ОСЪДЯТ. Ами ако немогат да се справят то тогава да се махнат и да сложат 4 курс студенти от Юридическите факултети БЕЗ СУ Климет ....." че там са техните синчета и ще се раздвижат нещата ВИДНО е че 3 власт а именно СЪДебната система НИ ЖЕЛАЕ да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
eldred
преди 12 години
Това ми напомня на логиката по която през 50-те твърдят, че само централно планиране в САЩ може да конкурира икономиката на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
или да затъне, водена смело от политиците начело на евросъюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
bertram
преди 12 години
Има решения, които трябва да се взимат от управляващите, а не от народа. Влизането/излизането от еврозоната е точно такова отговорно решение, което няма как да се вземе от масите. Сега може да им се струва тъпо, че ще спасяват южняците, но не си дават сметка, че само обединена европа може да се конкурира с САЩ, Русия, Китай, Бразилия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Да и след 1-2 години, ще се случи като със Швейцария - сама ще иска да се върже към еврото, щото валутата и ще стане много силна тъй инвеститорите ще я предпочитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още