IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси на червено, слабо представяне на банковия сектор

Прогнозата на ЕЦБ, очертаваща рисковете за финансовите пазари, както и особено мрачните очаквания за растежа в Германия, допринесоха за разпродажбите, коментира анализатор

19:25 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на червено, слабо представяне на банковия сектор

Европейските индекси се понижиха след волатилна сесия в четвъртък, повлияни от загуби в банковия и миннодобивния сектор, слабите данни от Китай и песимистичната прогноза на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 1,10% до 237 пункта, след като отбеляза ръст от 1,7% в сряда, окрилен от надеждите за скорошно финализиране на спасителния план за еврозоната и рекапитализация на банковия сектор в Европа.

В следобедните часове на търговията щатските пазари също се обагриха в червено .

BNP Paribas SA понесе тежки загуби в четвъртък, понижавайки се с над 5,5%. Credit Agricole SA също изгуби над 5.5%, докато Societe Generale се раздели с над 6,5%. Френските банки допринесоха за слабото представяне на CAC 40, който затвори с загуби от 1,33% на 3187 пункта.

В Италия UniCredit SpA изгуби над 12%, докато Intesa Sanpaolo SpA се понижи с над 8%.

Загубите в Италия последваха насрочването на поредния вот на доверие за италианския премиер Силвио Берлускони, след като по-рано тази седмица проектобюджетът на Италия за 2011 г. беше отхвърлен. Все пак, Италия осъществи успешен облигационен аукцион в четвъртък.

В началото на сесията индексите отбелязаха ръст, но „негативният ефект от разочароващите търговски данни от Китай, говорещи за задълбочаване на икономическото забавяне на една от най-големите световни икономики, не помогнаха за запазването на оптимистичното настроение“, казва Анита Палух, трейдър на Gekko Global Markets.

„Икономическата прогноза на ЕЦБ, очертаваща рисковете за финансовите пазари, както и особено мрачните очаквания за растежа в Германия, допринесоха за разпродажбите“,допълва Палух.

В своя седмичен бюлетин ЕЦБ посочва, че икономическата прогноза „остава в плен на особено високата несигурност и нарастващи рискове“. Водещи икономически институти в Германия понижиха прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2011 г. до 0,8% от 2%, съобщава Ройтерс.

Carrefour SA в Париж изгуби близо 6%, след като търговската верига обяви спад на продажбите и понижи очакванията си, позовавайки се на „на все по-несигурната среда“.

В Германия DAX 30 се понижи с 1,33% до 5915 пункта, повлечен от загубите на Commerzbank AG и Deutsche Bank AG, които се разделиха с над 5,5%.

В Лондон Lloyds Banking Group PLC изгуби близо 5,5%, докато Royal Bank of Scotland Group PLC се раздели с над 6%, след като Fitch Ratings понижи прогнозите за двете банки до А от АА-.

Barclays PLC изгуби  над 7%, след като Fitch обяви, че постава банката под наблюдение.

Британският FTSE 100 изгуби 0,71% до 5403 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още